2019. október 19., szombat

Könyvdömping - gigaposzt új könyvekről

Az ősz mindig dömping az új megjelenések szempontjából, így fordulhat elő, hogy bár csak nemrég állítottam össze egy listát a mostanában megjelent/megjelenő könyvekből, mégis megint egy ilyen poszttal jelentkezem, amiben egy jó nagy halom új könyvet hoztam, hadd csábuljatok el ti is! :D

Forrás.

Miika Nousiainen: Gyökerek - Kossuth, már megjelent.
Családi dráma, titkok és kötelékek, a gyökerek feltárása, némi humorral és sok utazással, egészen Ausztráliáig. :)


Cristina Caboti: Titkos virágok kertje - Alexandra, már megjelent
Ez egy kicsit kakukktojás, mert trashynek is tűnik, romantikusnak is, és még ráadásul Alexandra kiadvány is... Ami miatt mégis ide kerülhetett, és picit felkeltette a figyelmemet, az az, hogy ez egy ikerpáros történet. Egy virágkiállításon pillantja meg Iris a kiköpött mását, aki az ikertestvére, és nem tudtak egymásról 20 éven át. 

Csak szerintem rettenetes ez a borító egyébként? 


Norbert Winney: Sellők, hollók, csodalámpák - Underground, már megjelent
Norbert Winney Kalandok Óperencián innen és túl című sorozatának első kötete, a Sárkányok, farkasok és almák az Athenaeumnál jelent meg 3 éve (jézus, miért megy ilyen gyorsan az idő? :O). Tetszett a mesés, középkori hangulata a kötetnek, lehet, hogy benevezek a következő körre is. :)
Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit - Helikon, már megjelent
A stand-uposok könyveket adnak ki megmozdulás második virágkorát éli manapság, és a visszajelzések alapján ezúttal egészen jól csinálják. A felhozatalból Kőhalmi könyvére figyeltem fel. A skandináv krimi paródiája remélem tényleg humoros, és nem erőltetett. 


Sarah Addison Allen: Az első fagy - Könyvmolyképző, várható megjelenés: 2019. október. 29. 
Bár én SAA-tól angolul olvasok, a Waverley-család első része, A csodálatos Waverley-kert magyarul van meg. A folytatás most fog megjelenni. Na persze majd az első kötet után meglátjuk, hogy is tetszik a sztori, érdemes lesz-e folytatni. Hogy mikor látjuk meg, az viszont jó kérdés, mert most döbbentett meg az információ, hogy az első kötetet 2010-ben vettem meg... 9 éve áll a polcon. Egy várólista matuzsálemei aktualizálás azt hiszem nem fog ártani! :D 


Alessandro Baricco: Barbárok - Helikon, várható megjelenés: 2019. október. 31. 
MIÉRT? Miért ez az állatfejes, undorító külső? Bariccót imádom, de kétlem, hogy ezt a polcomon el tudnám nézegetni... Ha levehető a külső borító, akkor talán, talán... Igen, ilyen mértékű tényleg az "emberen állatfej" témájú borító averzióm. :/ És az eddigi kiadványoktól is mennyire elüt?! 
Ez egy esszékötet egyébként. 


Suzanne Collins: The Ballad of Songbirds and Snakes - várható megjelenés: 2020. május 19.
A "miért?"-et ugyan ellőttem az előbb, de itt is felmerül a kérdés, csak már okból. Hogy mi is ez a könyv? Természetesen egy előzménykötet. Ma már semmi nem maradhat a piacon előzménykötet nélkül... Panem 64 évvel Az éhezők viadalának cselekménye előtt. Nem tudom egyelőre, hogy kíváncsi leszek-e rá, mivel elég vegyes érzéseim voltak a trilógiával kapcsolatban is (az elejét imádtam, a végét gyűlölöm).


J. K. Rowling: Harry Potter and the Goblet of Fire illustrated by Jim Kay - angolul már megjelent, a magyar kötet várható megjelenése: 2019. november 4. 
Ismét szép ajándék kerülhet a fa alá a HP rajongóknak. :) Jim Kay ezúttal két évet dolgozott az illusztráláson, és bár sokkal hosszabb a negyedik rész az eddigieknél, mégis megoldották, hogy ne legyen olyan monstrum - a betűket kisebbre vették benne. 
Mindenképp a polcomon szeretném tudni, a kérdés csak az, hogy lesz a legjutányosabb megrendelni, és mikor. A Bookdepón az angol kiadás jelenleg 16630 Ft. Szép ár, és hajlandó lennék kifizetni érte, de nyilván nyitva tartom a szemem az akciókra. Ami viszont mérhetetlenül felbosszant, hogy megint olvashatom a magyar rajongók vinnyogását, hogy milyen drága, holott magyarul 12500, de előrendelve már 8750 Ft-ért megkaphatjátok. A munka és a szépséges kivitelezés pedig megér ennyit, be kéne már látni, hogy az ilyen hatalmas és színes-szagos könyvekért - meg amúgy a jó dolgokért - sok pénzt kell fizetni, ez van kedveseim... 


 Itt az egész kötetet végig tudjátok nézni, 2:08-tól indul a konkrét lapozás: 


Félek, nekem megint az lesz a legnagyobb kritikai pont, mint az azkabaninál, hogy néhol mennyit kell lapozni egy-egy újabb illusztrációért... Sok az üres oldal - háttér rajzolás sincs, hogy feldobja, és ahogy nézem elég többször lőtték el a jelvényeket is. Komplett fejezet miért maradhat illusztráció nélkül, vagyis csak a cím körüli doodle-lal? 

Karen Marie Moning: Kingdom of Shadow and Light - várható megjelenés: 2010. június 2.
Jön az új Fever-rész, immáron a 11.! :)


Stuart Farrimond: A főzés tudománya - Libri, már megjelent
Felcsigázott ez a szokatlan szakácskönyv, amit egy élelmiszerkutató írt, és állítólag lerántja benne a leplet a konyhai mítoszokról. :) Nem biztos, hogy megvenném, de bele fogok olvasni.


Christelle Dabos: A tükörjáró sorozat negyedik epizódja - francia megjelenés: 2019. november 28. 
Nemrég jött a hír a 3. kötet, a Bábel emlékezete október végi megjelenéséről, nos, most már utána is lesz mit várnunk. ;)


Adam Kay: Mert szülni karácsonykor kell - Athenaeum, várható megjelenés: 2019. november 13. 
Nemrég olvastam Adam Kay első könyvét, és már akkor örömködtem egy sort a következő köteten, ami angolul a Twas the Nightshift Before Christmas címet kapta, és jó érzékkel magyarul is nagyon gyorsan kiadják az eredeti megjelenést követően. :) 


Elif Batuman: A félkegyelmű - Magvető, várható megjelenés: 2019. november 18. 
Dóri legújabb ajánlóposztjában láttam ezt a kötetet, amivel ezelőtt még sehol nem találkoztam, de nagyon izgalmasnak ígérkezik. Egy török és egy magyar diák összeismerkednek egy orosz szemináriumon, a Harvardon, a '90-es években...


UPDATE: Kimaradt, de fontos! :) 
Graeme Simsion: A Rosie-következmény - Libri, várható megjelenés: 2019. november 15. 
A Don Tillman sorozat harmadik része érkezik magyarul is! :) Én angolul fogom folytatni, az eddigiek szellemében nemsokára. 
Posztok az előző részekről: The Rosie Project, The Rosie Effect



Végre, végre tényleg érkezik Philip Pullman His Dark Materials trilógiájának új, BBC-sorozat adaptációja is, ami reméljük feledteti majd velünk, rajongókkal a mozifilm-fiaskót. :) 
Lord Asrielt James McAvoy játssza. Íme az előzetes: 



És a legvégére hagytam egy izgalmas, de egyben ijesztő csemegét. A Ready Player One világa hamarosan valósággá válhat? Indul a facebook 2.0, ami kísértetiesen hasonlít alapkoncepcióját tekintve az RPO Oasiséhez. Csak ezt Horizonnak hívják... Néhány év, és már a virtuális valóságban fogunk mi is létezni? 

https://hvg.hu/tudomany/20190926_facebook_horizon_oculus_virtualis_valosag?fbclid=IwAR1ukL9lHwgMSqZ2KUtor0FXmZx0zR_4wc8fhq6w47FzEGs0INYniGRMZnk


Ti mit vártok ezek közül legjobban? :) 

19 megjegyzés:

  1. Az úr sötét anyagait én is nagyon várom, hiszen Lila-t az a Dafne Keen játsza aki isteni volt, mint Wolverine 2.0 a Logan-ben, na meg Lin Manuel Miranda is ott van és a második évadban még Andrew Scott is fel fog tűnni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát, micsoda nevek még! :) Én is nagyon kíváncsian várom!
      És ahogy írtál, jöttem rá, hogy kihagytam a 3. Rosie-t a könyvek közül!

      Törlés
  2. Nocsak, folytatják a Winneyt? Néha eszembe jutott, hogy mi lehet vele. Már 3 éve, hű!
    A Waverley kertet nem olvastam, pedig az Édes élet bejött, azt se tudtam, hogy lesz folytatás.
    Kíváncsi leszek az Úr sötét anyagaira, csak az 1. kötetet olvastam, és nagyon fura volt, nem igazán tetszett, de akkoriban még kevés ilyesmit olvastam, lehet, hogy már másképp látnám. :)
    A Kőhalmi könyv egész jó volt, sokat nevettem, és sok érdekesség volt benne, nyelvi lelemények, de azt kell mondanom, feledhető.
    Az illusztrált HP természetesen kötelező darab, kb. 10 ezerre számítottam, a 12500 azért picit meglepett, de szerencsére a libris pontjaimmal fele áron tudom megvenni.
    A tükörjáró 4. részére nálunk biztos kell várni kb. egy évet, de a jó hír, hogy a 3. részre magyarul már csak kb. két hetet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye, már milyen rég volt... Érdekel? Elolvassuk?
      Az Édes élet szerintem a legjobb SAA, annál még nem találkoztam jobbal. :)
      Az Úr sötét anyagaiból az első kötet valóban kicsit kezdetleges és a leggyerekesebb az összes közül. Nagy és fontos részeit még nem is vezeti fel a trilógiának, vagy nagyon homályosan. A másik két rész sokkal felnőttesebb, kidolgozottabb és izgalmasabb.
      Örülök, hogy azért a nyelvi lelemények jó voltak Kőhalminál. Én majd kölcsönben szeretném elolvasni, sajátot szerintem nem veszek.

      A Libris pontoknak utána kell már néznem, hogy is vannak... Bár múltkor is kaptam valami kedvezményt egyszercsak, de nem értettem a lényegét. Most is van valamennyi pontom.

      Törlés
    2. Szerintem olvassuk! :) Egész jó volt az első rész, de most nézem, hogy nem az Ath-nál jelent meg. :O

      Minden (vagy majdnem, mert pl. az akciós könyvekre nem) könyv után visszakapsz 10%-ot a törzsvásárlói kártyádra, azt felhasználhatod később, de egy könyvnek max. a fele értékéig. Én egész évben a HP-re gyűjöttem. :D

      Törlés
    3. Nem, ez most Underground, de szerencsére nagyon hasonló a design. :)
      Ó köszi! Most asszem 78 pontom van. De mondjuk én mindenképp angolul fogom venni a HP-t, szóval Libriben tárgytalan.

      Törlés
  3. Húúúú, ez a Waverley kertes folytatás érdekel! Nem is tudtam róla! Sok-sok éve olvastam már azt a könyvet, nagyon kellemes emlékeim vannak róla. Tavasszal terveztem újraolvasni pont, mert hogy az olyan tavaszos könyvként maradt meg bennem :)
    Az Úr Sötét Anyagai, yeeee - nagyon várom én is!
    Tükörjáró minden része musthave kategória, és ez szuper hír, hogy a negyedik kötetre se kell akkor nagyon sokat várnunk <3
    Az illusztrált HP pedig hogyaviharbanekéne :D És a kommentároddal pedig annyira egyet tudok érteni! Engem is nagyon fel tud az ilyen vinnyogás húzni főleg az ilyen minőségi kiadványok esetében. :/ arrrgh!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, akkor lehet, hogy megint felveszem a vcs-re (már kettőn rajta volt, de ott is maradt...), és elolvasom én is tavasszal. :)
      Juhé, akkor együtt várjuk! Remélem nemsoká nézhetjük a kalandokat! :)

      Pacsi, akkor együtt dühönghetünk ezeken. :) Az volt még a favoritom, amikor a LEgendás állatok illusztrált kiadásnál az volt még az érv, hogy dehát csak 160 oldalacska... Jesszus... Most olvastam, hamarosan posztolok is róla, az a könyv egy csoda, olyan szépséges, részletgazdag és kidolgozott. Szinte megszólal. De csak 160 oldal, ezért nehogy már többezer forintocska legyen, bahh, ki hallott már ilyet?!

      Törlés
  4. A First frostot már olvastam 3 éve angolul, de alig emlékszem rá... Úgy rémlik, elég nagy csalódás volt. A magyar kiadás meg annyira nem tetszik, hogy váá... eleve ez egy ősziesebb könyv, nem ennyire téli, ahogy a borító akarja elhitetni, másrészt meg ezek a színek, meg képek, amik rajta vannak... nagyon giccses nekem. Az eredeti jóval visszafogottabb és elegánsabb. Úgyhogy megvenni biztos nem fogom :D
    Amúgy maga a Waverley-kert, mármint az első rész nekem nagy kedvenc :)
    A Kőhalmi könyv érdekelt engem is, meg is vettem, majd valamikor télen elolvasom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, hogy nem jött be annyira a First Frost. Nekem a Lost Lake volt ilyen totál feledésbe merült dolog a szerzőtől.
      Kicsit valóban giccsbe hajló talán a borító, de a többi hasonlóhoz legalább illik. Mondjuk a Waverley-é sokkal ízlésesebb összességében.

      Törlés
    2. Én is :( És pacsi, mert a Lost Lake nekem is olyan fura volt.. Kedvenc könyvem től a The Girl Who Chased the Moon :)) Öt éve olvastam, úgyhogy ideje lenne egy újrázásnak.

      Törlés
    3. A The Girl Who... az kedves könyv volt igen, de nekem a Sugar Queen az abszolút kedvenc. :)

      Törlés
    4. De, de. Nem az az Édes élet? És az valóban téli könyv!

      Törlés
    5. Az Édes élet az a Sugar Queen. A The Girl Who Chased the Moon nem jelent meg magyarul.

      Törlés
  5. Én részemről nagyon várom a First Frostot, ez tuti beszerzés lesz! :) Viszont tervezek előtte újrázni a Waverley-kerttel, mert 8 éve olvastam, és hát, az nem mostanában volt. :) Nekem tetszik a borító, tény, hogy az eredeti sokkal szebb, de valóban illik a többi közé. (Bár eddig a Barackfa titka kapta a legszebbet, személy szerint odavagyok érte!)

    Viszont nem fogtok szeretni érte: nekem nem annyira tetszenek az illusztrált Harryk. :( Olyan sötét és nyomasztó az összes illusztráció, az átlapozós videó éppen elég volt felütésnek. Mindenesetre a fanyalgók jobban tennék, ha örülnének a kedvezményeknek: szerintem elég jutányos áron is hozzá lehet jutni, szóval nem igazán értem ezt a sok panaszkodást... De hát tudjuk, valakinek semmi sem elég. :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó ötlet az újraolvasás, ennyi idő után főleg érdemes feleleveníteni. :)
      A Barackfa titka valóban nagyon szép lett, nekem is tetszik.

      És venni vettél már az illusztrált Harryk közül? Vagy az elejétől kezdve nem tetszett? Tényleg elég sok a sötétebb, komorabb rajz, de nekem valahogy már kezd a negyedikre megszokottá válni, szerintem Jim Kay stílusára ez jellemző.

      Törlés
    2. Na igen, ennyi idő után ráfér már egy porolás... Plusz a polcomon levő példányt csak a könyvtárazás után vettem meg, mert úgy ítéltem, hogy kell a gyűjteményembe, és még azóta nem is avattam fel. :)

      Igazából nem, csak a könyvesboltban lapoztam bele, de Dáviddal, a barátommal, egyetértettünk abban, hogy nagyon depresszív hangulatúak a képek. Egyikünknek sem tetszett, pedig a Bölcsek köve megjelenésekor még fontolgattam is, hogy esetleg karácsonyi ajándéknak kérem, de letettem róla. Maradok a klasszikus, megsárgult lapélű példányaim mellett. :)

      Törlés