2018. október 15., hétfő

Maszkabál

Forrás.
A Témázunkban ebben a hónapban egy taget, vagy akinek úgy jobban tetszik, irányított kérdéssort választottunk ki, amit Zenka állított össze. A Ki lennél? - helyzetgyakorlatok műfajokra kérdéssorban közismert irodalmi műfajokat sorolunk fel, a feladat pedig annyi, hogy helyezd el magad a környezetben és írj a történetedről. Nem kell persze konkrét karaktereket írni, csak eljátszani a gondolattal, az adott műfajban, az adott világban vajon milyen szereped lenne?
Íme az én verzióm:

Ki lennék ha…

1. Ki lennél, ha egy mesében szerepelnél? Boszi, ent, hercegnő vagy herceg? Bármilyen szereplőt írhatsz! Mi történne veled?

A mesék közt mindig nagyon elvarázsoltak az erdei állatokról szólók, szerettem a kidolgozott kis világukat, és sokszor próbáltam hasonlókat megrajzolni, vagy csak elképzelni én is. A Szutyejev-féle Vidám mesék gombája alá szívesen bújnék be az eső elől, vagy lennék egy süni vagy teknőc a Mesél az erdő köteteiben. :)
Boszorka is szívesen lennék, de nem olyan, aki egy eldugott erdei kunyhóban éldegél, hanem inkább a királyi vár egyik fontos méregkeverője, nagyrabecsült "füvesasszonya". Lehetőleg bibircsókok nélkül, inkább olyan Melisandre-osan szép - és intrikus - boszi. ;) 

Forrás.
2. Ki lennél egy fantasy regényben? Milyen szereplő lennél, milyen regényben?

A fantasy most kicsit a bögyömben van, mert annyira sajnos nem élvezem a Rúnajeleket, mint gondoltam, túl töménynek tűnik. Mindenesetre jobban szeretnék valami mellékalak lenni, egy érdekes sárkányfaj egy példánya, vagy egy thesztrál, valami ami tud repülni. Inkább biztonságosabb terepen maradnék, nem mennék nagyon harcközelbe - egy ork-ütközetben tuti én lennék az, aki először elesik, vagy pedig az ellenkező irányba rohan el, amikor mindenki megindul csatázni. ;)

3. Sci-fi. Robot lennél, űrhajós, vagy egy szereplő a gépteremben? Bármi lehetsz, kezdj el játszani!

Szívesen lennék egy vírusos-járványos sci-fiben a laboratóriumi kutató, aki rálel valami nagyon fontosra a mikroszkóp alatt. 

Forrás.
4. Ki lennél egy Jane Austen regényben? Szomorú hősnő, egy sznob vipera, lovászfiú, esetleg egy tiszt?

Először arra gondoltam, hogy Elizabeth Bennethez hasonló kisasszony lennék, de lehet, hogy jobb lenne egyszerű cselédlánynak lenni a történetben, aki minden pletykát kihallgat, és titokban összejön a lovászfiúval. :D

5. Ki lennél egy krimiben? Rafinált bűnöző vagy maga Sherlock Holmes? Milyen esetet derítenél fel?

Inkább nyomozó lennék, vagy talán a nyomozó partnere, mint Robin Cormoran Strike-nak. Elejtenék egy véletlenül meghallott apró részletet, és hopp, talán az jelentené a megoldását az egész bűnténynek. ;) Régimódi gyilkosságos történetekbe tudnám magam elhelyezni: amikor megkéselt hullát találnak a könyvtárszobában, vagy amikor ciánnal mérgeznek meg valakit.

Forrás.
6.Ki lennél egy kortárs történetben? Miről szólna a regény?

A kortárs történet fogalma olyan nagyon tágnak tűnik... Annyi mindent címkéznek annak. Rögtön kortárs magyarra asszociáltam, és inkább szépirodalmi jellegű regényre. Lehetnék mondjuk Kőrösi Zoltán családregényében a sok Lisziből az egyik. Vagy egy érdekes, bár külsőre átlagos sorsúnak tűnő lány Anna Gavalda kisregényeiből.
A regény magáról az életről szólna, annak minden kisebb és nagyobb tragédiájával együtt, ugyanakkor tele komikus pillanatokkal is, fékevesztett nevetéssel, bánattal, szerelemmel, fura szomszédokkal, családi drámákkal.

7. Miről készítenél dokumentumfilmet/dokuregényt?

Egy poszt-apokaliptikus világról, és arról, ki mit gondol, mivel lehetett volna megakadályozni a katasztrófát, mit csinálnának másként és most mihez kezdenek egy új eséllyel.

8.Ki lennél egy horrortörténetben/thrillerben?

Félős vagyok, szóval lehet, hogy inkább nekem kéne lenni a baltás gyilkosnak, csak hogy ne én legyek a menekülő fél. :D Mindenesetre engem nehéz lenne berántani a horrorok klasszikus, aláfestő zenés jeleneteibe, mert ha meglátok egy félig nyitott ajtót, aminek zárva kéne lenni, én nem bemegyek körülnézni, hanem elinalok. :)

9. Jöjjön most a történelem. Melyik történelmi korban lennél szereplő, és ki lennél ott?

Az ókori Rómában a hadúr írnoka szeretnék lenni.

Forrás.
10.Mutass egy képet magadról (illusztráció, rajz is lehet, nem kell fénykép), ami leginkább kifejezne téged, mint szereplőt az egyik általad kiválasztott sztoriban…

<-- Ő itt Chloé, fiatal újságíró lány, aki az interjúkat készítené a poszt-apokaliptikus világban játszódó dokuregényben, miután az emberiség egyharmada kipusztult.

10 + 1 
Az általad MOST olvasott regényben melyik szereplővel tudsz azonosulni, miközben olvasod ki vagy? ( Vagy egyáltalán bele szoktad élni magad egy-egy karakter szerepébe, vagy csak külső nézőpontból figyeled a történéseket? )

Pont emlegettem is feljebb Robin Ellacottot a legfrissebb Cormoran Strike regényből, amit most olvasok. Bár az túlzás, hogy vele teljesen tudok azonosulni, mert mérges vagyok rá, hogy a fatökű Matt mellett mennyire kitart... De magánnyomozói szerepköre nagyon tetszik.
Inkább külső szemlélőként nézem a regényeket, és színes-szagos filmként peregnek előttem a könyvlapokon elmeséltek. :)
Forrás.

Ehhez hasonló, csak szabadon ábrándozós témánk volt 2016. áprilisában a "Ha én regényhős lehetnék...", akkor valahogy ihletettebb voltam kigondolni részletesebb képeket is egy-egy elképzelt történethez. ;)

Most is lehet csatlakozni, töltsétek ki ti is a Ki lennél? taget, vagy csak írjátok meg a véleményeteket kommentben. ;) Ha posztoltok, szóljatok nekem, vagy bármely más témázónak, és belinkelünk titeket is!

És hogy a többiek kik lennének?

Zenka, Anaria, Abstractelf, Nima, Sister

Utóvéd (később csatlakozók):

Bea,


21 megjegyzés:

  1. Ó, hogyazaza... elszállt a megjegyzésem.

    Szóval nem tudtam, ki az a Melisandre, de valahogy hozzád passzolónak érzem. :)

    Az állatok meg a repülés egyezik. Chloé munkája is érdekes lehet, ugyanakkor szükségszerűen szomorú is. Posztapokaliptikus világba tuti nem mennék, az engem nagyon lelomboz. :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, sajnálom. :/ A vissza gombot kellett volna lehet megpróbálni, néha mágikus módon előkerül olyankor.

      Melisandre a vörös boszi a Trónok harcából. :) Hát, kissé intrikus a szentem. :D

      Szerintem nem feltétlenül rossz minden poszt-apokaliptikus szcenárió. Mármint persze tele lenne veszteséggel és gondokkal és újra kéne építeni mindenfélét - fizikálisan és érzelmi szempontból is, de vezethetne valami élhetőbbhöz is. Én valami ilyenhez rendeltem hozzá az én kitalált Chloémat. ;)

      Törlés
    2. Melisandre egy igazi banya...:D

      Törlés
    3. Igen, ez is igaz, néha mennie kell a réginek, hogy jöhessen valami új. :)

      Törlés
  2. Habár nem élnék abban a poszt-apokaliptikus világban, ahol a film készülne, de magát a dokufilmedet megnézném! Szeretem az ilyen jó kis társadalomkritikai dolgokat.

    Azt pedig csak remélni merem, hogy olyan sárkány lennél, mint Temeraire (intelligens, megszelidíthető), nem pedig Anthony Ryan típusú sárkány, ami ugyanolyan intelligens, de könyörtelen gyilkos. Már csak a sárkánylovas státuszom miatt is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök! :D :) Én is szeretem a társadalomkritikát, legyen bármilyen műfajba is rejtve.

      Ó ne aggódj, nagyon szelíd és jóságos sárkány vagyok (akartam írni, hogy lennék, de így viccesebb :D)! :D

      Törlés
  3. ezen már én is gondolkodtam, hogy tök jó, hogy a hősök életben maradnak a könyvekben, de ha engem harci helyzetbe hoznának, tuti én lennék az első, aki megszabadul valamelyik testrészétől.:D

    "ha meglátok egy félig nyitott ajtót, aminek zárva kéne lenni, én nem bemegyek körülnézni, hanem elinalok. :)"
    én meg az vagyok, aki becsukja.:D

    Matt még mindig képben van?! omg

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oh, én is becsukom az ajtót. De én meg is nézem, mi van mögötte :DD

      Törlés
    2. magad után csukod be?:D
      én kicsinek még a földön heverő matrac alá is benéztem. sose lehet tudni.

      Törlés
    3. Igen, a hősök valahogy mindig ellavíroznak, és még ha az első sorban vannak a csatában, akkor se lesz soha semmi bajuk. :D El sem tudom képzelni magam ebben a helyzetben. :)

      Becsukjátok, de melyik irányból? :D Mondjuk az vicces lenne, ha becsapnánk, és a baltás gyilkos arcába csapódna. :D

      Törlés
    4. Én tényleg, megnézem, mi van ott. Nem akarom, hogy felkészületlenül érjen. :)Aztán becsukom az ajtót. :)

      Törlés
  4. Jahajjj imádom a mesél az erdő könyvek képeit. Én egy ilyen faodúban simán ellaknék mint tündér vagy nyuszika vagy sünike.
    Nem is rossz ötlet ez a cselédlány. Náluk lehetnek lazábbak az erkölcsök és hentereghetnek a szalmán a lovászfiúval és hozzámehetnek feleségül nem kell hülye hozományokkal veszkődni mert úgysincs :D

    Jajj az a fatökű Matt engem annyira irritál ezekben a regényekben. Strike sokkal karizmatikusabb és pont ilyen nő kellene neki mint Robin <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon bájosak a Mesél az erdő képei, szerintem nincs aki ne szeretné. :)
      Ugye? Nincs igazán mivel vesződni, és lehet, hogy a lovászfiú jobb parti, mint az unalmas nemesek. ;) Ennél már csak Nima ötlete - a ló - jobb. :D :D

      Nyugi, majd rájönnek szépen ezek is, hogy kellenek egymásnak, csak hát kel a macska-egér játék a nyomozópáros tagjainak. Húúú, tegnap volt egy olyan szuper, előrelendítő jelenetük a Lethal White-ban... ♥ :D

      Törlés
    2. Komolyan elgondolkoztam azon, hogy megveszem a Mesél az erdő új kiadásait... Mondjuk még mindig gondolkodom rajta. :)

      Törlés
    3. Nekem teljesen kimaradt a Mesél az erdő. :O :(

      Azért nagyon várom már, hogy hogyan alakul Strike-ék kapcsolata, de legjobb esetben is jövő tavasszal lesz csak magyarul. :/

      Törlés
    4. Zenka, a régiek megvannak neked?
      Bea, nahát, pedig nagyon elterjedt volt. És nagyon cuki. :)
      Strike-ék kapcsolatáról nem akarok spoilerezni. :) Kíváncsi leszek milyen magyar címet kap a könyv.

      Törlés
    5. Szerintem, mikor azok először megjelentek, engem már nem érdekelt. De a gyerekeimnél is kimaradt valahogy. :/

      Arra én is. Meg a sztorira is. :)

      Törlés
  5. Sok pontoddal tudtam azonosulni, a mesés, illetve a Gavaldás válaszod is nagyon tetszett! :) A Vidám Mesék szerintem megunhatatlan, a kis gombás történet meg az egyik kedvencem! :) Egy csomószor felolvastam a húgomnak, amikor kicsi volt, és a rajzokat is mindig megbeszéltük. Ezek olyan kedves emlékeket idéznek fel bennem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, ha tetszettek! :) Nemrég én is csak úgy végiglapoztam a Vidám meséket, jólesett megnézni a rajzait. :))

      Törlés
  6. A baltás gyilkos a kedvencem. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencsére azért nem annyira testhezálló a szerep. :D

      Törlés