2017. december 3., vasárnap

The Durrells - egy remek sorozat

Forrás.
Gerald Durrell a gyerekkorom és a korai könyvélményeim egyik alappillére. Annyira imádtam az állatos könyveit és családi sztorijait olvasni, hogy emlékszem, gyakran a befejezés után meg is puszilgattam a könyv hátlapját, és megköszöntem Gerry bácsinak az élményt. :) Nagyon jó lenne egyszer ellátogatni Korfura, a színes villákhoz, és a Jersey szigetén levő Durrell Wildlife Parkba is. 

A Durrell családról most készítettek egy sorozatot, The Durrells (Durrellék) címmel, ami ugyan a híres Korfu-trilógián (Családon és egyéb állatfajták, Madarak, vadak, rokonok, Istenek kertje) alapszik, mégis egy teljesen egyedi jellegű adaptáció. A könyvekben az állatokon, és az állatbolond Gerryn van mindig a hangsúly, itt viszont az összes családtag egyformán szerepet kap. Az állati vonal abszolút uralkodó mivoltán változtattak a filmkészítők, és a sorozat középpontjába Louisa Durrellt, az anyát helyezték, és azt, hogy hogy boldogul ezzel a nagy és eléggé diszfunkcionális családdal, hogy tartja kordában a gyerekeit, akik egyre önállóbbak, és akik nem is lehetnének egymástól eltérőbb személyiségek, és persze hogy hogyan keresi a saját boldogságát mindeközben.

A család kalamajkái hol drámaiak, hol viccesek, de mindig fordulatosak, és azért nem kell nagy szörnyűségekre számítani benne; mindig jön valami, ami feloldja egy kis komikummal, vagy a családi összetartással, szeretettel a gondokat.

Részlet a főcímből. Forrás.
Louisa Durrellt én a könyvekben mindig idősebbnek képzeltem (na de én is jóval fiatalabb voltam, egy 40-es nőt lehet, hogy akkor vén csoroszlyának láttam magamban), de hamar megszoktam fiatalos lendületét, és csapongó párkeresési próbálkozásait.

Lawrence volt a kedvencem. Josh O'Connor igazán autentikusan hozta a már-már túl intelligens, sznobkodó, folyvást a köntösében flangáló, különc írópalántát, aki naphosszat csak az írógépén pötyög, mindenkit halálra idegesítve a zajjal. De a fegyverbolond, de jólelkű Leslie-t, és a butácska, szerelemre vágyó Margo-t is remekül formálták meg.
ITV kép. Forrás.
Ahogy a család is, úgy a problémáik is mindig egymás hegyén-hátán tornyosulnak, és néha szinte kilátástalannál is válik a helyzet, hogy aztán helyrebillenjen mégis a mérleg a nehézségek közepette.  Bornemouthból Korfura költöztetni egy ennyire szélsőségesen különböző egyéniségekből álló családot nem könnyű dolog. Ráadásul a villa is omladozik, és anyagi gondok is mindig akadnak, hogy az érzelmekről és erkölcsi eltévelyedésekről már ne is beszéljünk... Szerintem ügyesen adagolták a drámát és a humort, kedvességet. Mindez a '30-as években, Korfun... igazán egzotikus. :) A tájak, a képek is gyönyörűek, az élet egyszerűsége és nyugalma - amikor nincs épp kalamajka - lenyűgöző.

Forrás.

Milo Parker mint Gerald Durrell. Forrás.
Tetszett az is, hogy bár a hangsúlyt elvették az állatokról, azért folyton jelen vannak, és Gerry állatszeretetet sem maradhatott ki természetesen. Már az elejétől kezdve gyűlnek a ház udvarán a madarak, kiskutyák, csúszómászók. :) Amikor már épp tetőfokára hág a feszültség, oldódik némileg egy szamár, egy vidra, vagy egy pelikán megjelenésével, vagy egy érdekes kísérlettel, amit Gerry végez Dr. Stephanidesszel.

A mellékszereplők közül Lugaretzia és Spiro a kedvencem. De nagyon megkedveltem az orvosházaspárt is, ahhoz képest, hogy az elején milyen ellenszenvesen viselkedett Florence. Kíváncsi vagyok mennyire merik majd összeboronálni Mrs. Durrellel Spirót... Merthogy egyelőre két évad készült el, de már csinálják a harmadikat! Én pedig alig várom, hogy visszacsöppenjek Korfura, Durrellékhez. :)

10/10

Érdekes szavak, kifejezések, amik szembejöttek a sorozatban:

fisticuff - bunyó, ökölharc
whopee - ihaj-csuhaj
cosset - kényeztet, dédelget, becéz
smutty - trágár
colander - szűrő
umpire - játékvezető, mérkőzést vezet
googly - szabálytalanul elugró labda


Trailer:


8 megjegyzés:

  1. Ezt én is nagyon megszerettem pedig én egyáltalán nem vagyok Gerald Durrell-rajongó, Lawrence már annál inkább közel áll a szívemhez :D nem véletlen hát, hogy a filmben is ő volt nekem is a kedvenc! annyira bájos egyébként az egész, igazi téli szünetes-beburkolózós délelőtti sorozat, én legalábbis úgy néztem (jó, hát volt is egy kis szünetem :) és baromira jólesett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, olvastam a rövidkédet róla. Meg talán te voltál az, aki ajánlotta nekem is (?), nem emlékszem biztosan. :)
      Larry lett kétségkívül a legjobb figura a filmben! :) Kíváncsi leszek a továbbiakban hova csűrik-csavarják az anya afférjait, és mi változik még, valamint, hogy meddig folytatják, hány évad lesz belőle? :)
      Nekem is kifejezetten ilyen sorozat volt, ahogy leírtad, és igazán bájos. A régi sorozatélmények közül A váratlan utazáshoz tudnám hasonlítani, persze csak távolról, hangulatában, kedvességében, és abban, ahogy lekötött. :)

      Törlés
  2. De jó! Örülök, hogy Neked is és Ilwerannak is ennyire tetszett ez a sorozat - bár efelől nem volt kétségem. :) <3 Simán lehet, hogy tévedek, de szerintem nálam láttad, Pilla - még augusztusban írtam róla a havi összegzésemben, és nekem úgy rémlik, hogy akkor beszéltünk róla. Bár aztán annyi mindenkinek zengtem róla ódákat, hogy lehet, hogy rosszul emlékszem :D
    Lehet, hogy én is újranézem majd a téli szünetben. Most hogy mondjátok, tényleg jó bekuckózós sorozat akár ebben a hidegben is.
    Korfu pedig nálam is bakancslistás hely lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg, lehet, hogy nálad láttam meg! :) Akkor neked (is) köszi! :))) ♥

      Törlés
  3. Épp tegnap fejeztem be a 2. évadot. :)

    Jó volt meg minden, tetszett is, de néha már azt éreztem, túl sok a "bolondságból" ebben a családban, és néha, mikor fejvesztve rohangáltak fel-alá, úgy éreztem, túlságosan hasonlít az én családomra. :D

    De alapvetően tetszett, és örülök, hogy leasz 3. évad. :) A Spiro szálra én is nagyon kíváncsi vagyok, nem hiszem, hogy nagyon mélyre mernének menni, tekintve a családról tudható tényeket. Aztán ki tudja?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jessz! :) Na igen, néha már túl sok valóban, ami velük történik, de végülis Gerry is hasonlóképp regélte el, plusz még a sok-sok és még több állati kalamajkával együtt. ;)
      Spirónál én arra figyeltem fel, hogy mindig csak emlegetve van, hogy jaj de hát a felesége meg a gyerekei, közben sose, láttuk őket... Hát nem tudom, valamit bonyolíthatnak azért köztük, legfeljebb ott lesz majd befejezve a sorozat is. :)

      Törlés
  4. Ó, újabb sorozat a téli megnézendők listáján. Egész ünnepek alatt-között nem fogok kimozdulni és majd csak tömöm a sütiket, meg nyomom non-stop a sorozatokat (ezt, a Stranger Thingset, a This is Us-t, meg még ki tudja mit szedek össze addig :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképp nézd meg, nagyon fog tetszeni neked is, nagyon nikkincses (bájos!)! ♥
      A This is Ust én már bedaráltam, jó volt, de kicsit eluntam már a végére, hogy még mindig nem tudtunk meg sok mindent, amiket már az első évad óta lógva hagytak... De persze a jelen eseményei is lekötöttek, és mindig vannak megríkató jelenetek.
      A Stranger Things nem az én világom, Amadea is megmondta, és azt hiszem igaza van. :D

      Törlés