2017. január 31., kedd

Ove és Sonja - gasztrokaland a Könyvbárban

A novemberi Harry Potteres gasztroélmény után ismét hozott a Könyvbár&Restaurant egy olyan menüt, amit úgy éreztem, nem szabad kihagyni. Az elmúlt két hétben (és talán még most is?) Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak című könyvét "főzték meg" a kreatív szakemberek, mi pedig elmentünk meggusztálni. A filmet tavaly láttam, de nekem a könyv is nagyon nagy élmény volt, és kedvenccé vált tavaly.
Az ember, akit Ovénak hívnak menüsor a következő volt: 
  • Kipufogógáz (Marhanyelv, kuszkusz, kápiazselé, füstölt fürjtojás)
  • Ernest, a macska (Kapros zellerkrémleves, kolbász, túró)
  • Ove és Sonja (Tintahal, garnéla, zöldborsó, citrus)
  • Parvaneh csirkéje (Korianderes csirke, sáfrányos rizs, zöldcurry)
  • Radiátorszerelés (Sajttorta, málna, habcsók)
Kíváncsian vártam az ételeket, a kivitelezést, az ötletességet, és elégedett vagyok. A szép és egyedi tálalásokon kívül az ízek is nagyon klappoltak.

A múltkorihoz hasonlóan most is szervíroztak egy kis levendulás vajkrémet pirítóssal, majd egy falatka pástétomot, amiben aszalt gyümölcsdarabok is voltak, és a terítéken ezúttal is idézetek díszelegtek a könyvből, angolul és magyarul is. 



A levest választottam, és igazán kíváncsi voltam hogy oldják meg ezt a cicás fogást, és a kolbász-túró dolgot. Nem csalódtam. A tányérkámban ott voltak az említett hozzávalók és egy leveles tésztából formázott macsek is, erre öntötték rá az isteni, a többi ízzel is teljesen harmonizáló kapros zellerkrémlevest. A kolbász valami isteni volt, nagyon erőteljes, jó íze volt, a cicafigura pedig még a levessel rajta is szépen kiemelkedett a kompozícióból. Csak azt nem értem, miért volt ez a fogás Ernest, a macska? Nekem úgy rémlik nem volt a macskának neve, a könyvben Cat Annoyance-ként emlegette Ove, a filmben pedig szintén nem rémlik, hogy elnevezték volna... Ernest volt valóban??(újra kéne nézni a filmet...) Ki hogy emlékszik? --> Update: volt Ernest! Csak nem Ove macskája volt. Mea culpa, nem emlékeztem... :) 



A leves, macskával! :)

A "Kipufogógáz" nevű előételt pont nem sikerült burával együtt elkapnom, de szépen "füstölt", ahogy azért látszik itt is: 

Kipufogógáz.

Ez egy hideg fogás volt, és nagyon füstös ízű volt benne a marhanyelv, nekem kicsit túlságosan is. Kuszkuszágyon feküdt, és előételhez képest azért elég nagy adag volt. 

Főételnek is különféléket választottunk, ez itt Parvaneh csirkéje, ami elég erőteljes, szaftos, kicsit csípős ízű volt:

Parvaneh csirkéje.

Ez pedig az Ove és Sonja nevű fogás, baloldalon a tintahallal, jobboldalon a garnélákkal, zöldségkrémekkel és ehető virágokkal. :) Ez a fogás egyszerűen mennyei volt! A hal és a rákok tökéletesen voltak elkészítve, és egy ízorgia volt az egész. Természetesen a virágokat is megettem! Na de azért tetszett még különösen, mert Ove és Sonja személyiségét volt hivatott prezentálni. Megmutatta a különbözőségüket: bal oldalon Ove, ahol minden fekete és fehér ugye, jobb oldalon pedig a színek: Sonja, aki Ove összes színe volt. :') 

Fekete-fehér és a színek.

A desszert, aminek fedőneve "Radiátorszerelés" volt, rendkívül ötletesen volt elkészítve és az íze is nagyon jó volt, nem is tudtam hirtelen dönteni, vajon melyik volt a legfinomabb a fogások közül... A sajttorták tetején hullámos habcsókok voltak - ezek voltak a radiátorcsövek, málnazseléből és ropogós tésztából csavarkulcsok voltak körülötte és egy édesen roppanós bazsalikomlevél. 

Radiátorszerelés.

Remek zárása volt a gasztrokalandnak. Illetve nem is ez volt a zárás, mert még két kis ajándék fehércsokis-kókuszos bonbonkát is kaptunk a végén búcsúzóul. :) 

Útravaló.

Nagyon jó élmény volt, finom és ötletes ételekkel. A dekoron kicsit még lehetett volna dolgozni, most például csak a magyar könyv díszelgett a fő helyen, az angol nem, és nem voltak különösebb dekorelemek kirakva (macska, táblák, autós jelzések, ezek mind passzoltak volna). Az Ernestes fogás neve zavaró volt, és az is, hogy a pincér nem tudta, hogy Ovét úvénak kell ejteni. Sajnos most nem volt kvíz, nem lehetett nyerni utalványt. A menüsorba egyébként el tudtam volna képzelni valami autós fogást is, Rune és Ove néven, Saab-os, Volvós, BMW-s utalásokkal, vagy autóformájú étellel, de lehettek volna akár kisautómodellek is az asztalokon. :) 

Kíváncsian várom a következő menüket is, ha kedvelt-kedvenc könyvem jön megint, akkor szívesen ellátogatok újra a könyves gasztrokalandra. :) 


9 megjegyzés:

  1. Úh, most csorog a nyálam (pedig nem is szeretem ezeket a kajákat) de annyira jól vannak megcsinálva, hogy nem igaz! SAAB-os Volvos utalás simán lehetett volna, hiszen ez eléggé központi eleme a filmnek, de sebaj. Azért elég jól megvalósították a dolgokat, a színes Ove-s Sonjás fogás nagyon szép. A macska nevére nem emlékszem, pedig én nemrég láttam a filmet. Ha el is hangzik tuti, hogy csak egyszer, és az sem "jelentős" mert én kb csak arra emlékszem, hogy macskázzák a macskát és kész. Jó kis beszámoló lett, megyek ennek örömére ebédelni, meghoztad a kedvem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valamit azért csak megettél volna belőle! :D Minden nem lehet benne a menüben, de én is valahogy úgy voltam, hogy az autók elég központi elem. Csak a szetten volt egy Saab logo.
      A színes fogás szerintem is nagyon ötletes volt. :)
      Köszi, örülök, hogy megjött az étvágyad tőle! :)

      Törlés
  2. Ernest nem Sonja apjának a macskája? Már csak azért is rá gondolnék inkább, mert a képen szereplő cicának van farka, az a bizonyos másik viszont hiányosságokkal bír ezen a téren... :)
    Egyébként pedig a szavam is elállt ettől a menütől! :) Csak ámulok és bámulok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, hát ez jó kérdés... Volt Sonja apjának macskája? :D Most lefuttattam egy keresést az ebookban, és nincs egy szem Ernest se benne. Cat az van. Cat Annoyance sincs, én nem tudom miért emlékszem arra. :DDDD Ó, hát azért nem hinném, hogy ennyire figyeltek volna, hogy van-e farka teljesen, vagy nincs. :)
      Ugye, bámulatos! Jövő héttől pedig a Gyilkosság az Orient Expresszen lesz, úh, de elmennék arra is! :)

      Törlés
    2. https://moly.hu/idezetek/466972 :)

      Törlés
    3. Óóóó, köszi!!! És képzeld, most rákerestem megint, és megvan.. 18. fejezet. És ott a Cat Annoyance is... Olyan béna voltam, hogy véletlenül egy másik ebookban futtattam le a keresést, nem is az Ovéban... :'D

      Törlés
    4. Jaj, nem tudok leállni, nagyon-nagyon szeretem ezt a könyvet! :)
      https://moly.hu/idezetek/530877
      https://moly.hu/idezetek/466974

      Törlés
    5. Ó, igazán nincs mit, ebben a könyvben mindig szívesen keresgélek. :)

      Törlés
    6. De jó, köszi! :) Hát igen, nekem is rögtön megjön a kedvem az újraolvasáshoz, nagyon szeretem a könyvet, és Ovét! :)

      Törlés