2015. május 24., vasárnap

Karin Alvtegen: A kitaszított

Karin Alvtegent szemeltem ki magamnak belépőként a skandináv krimik világába, és azt hiszem, nem nyúltam mellé. Biztosan fogok még Alvtegentől is olvasni, és más darabjaira is kíváncsi vagyok a skandiknak.

A történet főszereplője Sibylla Forsenström, aki gyermekkorában fojtogató szülői légkörben nő fel, és amikor megpróbál ebből kitörni, az elmegyógyintézetben köt ki... Innen kiszökve nem illeszkedhet be többé a társadalomba; hajléktalanként próbál boldogulni és napról napra él. Leleményes és ügyes nő, de mintha nem menne neki túl jól az előre tervezés, néha hibázik. Azt azonban tényleg nem láthatta előre, hogy kegyetlen gyilkosság gyanúja terelődik majd rá, amikor egyik szokásos ügyes módszerével kiédesget egy vacsorát és egy szállodai szobát néhány hazugsággal egy kedves úriemberből... A férfit vele látják utoljára, mi több, szállodai kulcsán is ott az ujjlenyomata... Sibylla hiába ártatlan, nem tudja bizonyítani, és kirekesztettsége miatt semmi esélyt nem lát arra, hogy neki higgyenek. Közben a gyilkos újra és újra lecsap, sőt, az országos körözésen felbátorodva Sibylla nevében hagy üzeneteket a tetthelyeken... Sibylla menekülni kényszerül, miközben pénze és barátai is egyre fogynak, bizalmatlanná válik, hiszen bárki feldobhatja a régi ismerősei közül...


Az elején lassan csepegtek az információk, jó volt a felvezetés, élveztem megismerni Sibyllát és a családi hátterét, a gyermekkori eseményeket párhuzamosan a mával. Aztán egyre feszítettebb tempójú lett a cselekmény, ahogy az szokott lenni, és bár nem sok meglepetés kínálkozott a kevés szereplő miatt, és kicsit váratlanul ért véget, azért én nagyon élveztem. A gyilkosságok kegyetlenek voltak ugyan - rituális és szerveket eltávolítós -, de akik nem bírják az ilyesmit, azok is nyugodtan vegyék kézbe, mert nincs igazán részletezve, és nem ezen van a hangsúly.
Örülök, hogy nyitottam errefelé, mert tényleg nekem valónak tűnnek ezek a könyvek. A karakterábrázolás különösen tetszett.

Amúgy juhé, ez volt idén a kilencedik várólista csökkentős könyvem, igazán jól haladok. :)

Értékelés: 10/9 Olvastatta magát, izgalmas krimi, ugyanakkor pont annyira fontos benne az emberi szál is, és a társadalomkritika.

4 megjegyzés:

  1. Én is mostanában ismerkedtem a skandináv krimikkel, egy Jo Nesbo, és nagyon tetszett (bár volt amikor nagyon untam), úgyhogy most teljesen rá vagyok szállva a skandináv krimikre, azt hiszem ezt láttam is a könyvtárban, legközelebb biztos kihozom majd :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nesbo-t is szeretnék majd olvasni. :)
      Ez a könyvecske amúgy elég rövid, csak 200 oldal körül van.

      Törlés
  2. Jelenlegi válságomból kilábalva lehet, hogy érdekel engem is (főleg, hogy rövid). :))

    VálaszTörlés