2014. október 31., péntek

Halloween és a spooky könyvek

Be kell, hogy valljam, én szeretem a Halloweent. Nem tartom marhaságnak, Amerika-majmolásnak (lévén, hogy gyökerei nem is onnan származnak), és nem tartom a Mindenszentek és a Hallottak napi temetőjárás megcsúfolásának sem. Mert miért ne faragjunk csúf grimaszú vagy kedélyes vigyort a gyerekkel egy tökbe? Attól még ugyanúgy tudni fogja, hogy a sima gyertyát a temetőben a nagypapáért gyújtja... Imádtam, amikor néhány évvel ezelőtt a mi utcánkban is elkezdtek a gyerekek beöltözni és cukorkát kérni ezen az estén. :) És imádom hogy a szembeszomszédainknál jelenleg négy csodásan faragott tök csücsül a kerítés tetején. Röviden ennyi az üzenetem az antihelovinistáknak (mecsoda új kreálmány ez a szó). De nem is erről akarok beszélni, hanem az a helyzet, hogy villám-témázunk! :) És ha Halloween, akkor spooky könyvek, szellemjárás, fekete macskák és ijesztő sikolyok... 
Alapvetően azt mondhatom magamról, szeretek borzongani. Csak aztán ha borzongatnak, elképzelhető, hogy égve akaródzik hagyni a kislámpát éjjelre. :) A horrorfilmeknél is úgy vagyok, hogy kicsit eltakarom a szemem, de azért hadd látom, mi folyik ott!

Legutóbb Joe Hilltől olvasta borzongató, szellemjárta könyvet, A szív alakú dobozt, de igazán nem tudott rám ijeszteni. Sokkal többet várok Kingtől, tőle viszont eddig csak a realisztikusabb regények közül olvastam a Cujót, viszont tervezek több másikat is, ami remélhetőleg tovább borzolja majd az idegeimet.



Érdekes, hogy a YA-nak bélyegzett Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekein is jót borzongtam annak idején, és ehhez elég egy jól megteremtett hangulat, amikor a hátad mögé akarsz nézni, nehogy ott legyen valaki ,valami, ami lecsap rád. 
Sokszor nem is a lehulló fejek, vagy az ocsmány szörnyek az ijesztőek a rémisztő filmekben, sokkal rosszabb, gyomorcsavaró érzés egy pszichothriller - egy nyitott ajtó, aminek márpedig zárva kéne lenni..., egy meglebbenő függöny, egy titkos jel. Talán a legjobb pszichothriller, amit eddig olvastam, az a Téboly, Pierre Lemaitre-tól. Ilyen könyveket szívesen olvasnék még. 
Mert szó mi szó, nem olvasok sok ilyen jellegű sztorit. A kísértethistóriákkal próbálkoztam, de kicsit túlhaladottnak érzem őket, pl. A csavar fordul egyet és A fekete ruhás nő is, jó-jó, de azért nem csinálom össze magam, nem félek igazán, nem tud olyan hátam-mögé-tekintősen rám ijeszteni. 

Érdekes, de ha csak egy kiragadott jelenetet kellene mondanom az irodalomból, amitől felállt a hátamon a szőr, a Pi életéből ragadnám ki, amikor kibontja... tudjátok, a gyümölcsöt. Nem árulom el, aki olvasta, tudja mi van benne, aki nem, az pedig olvassa el. :)


Szeretnék vérfagylaló skandináv krimit is olvasni, és időutazó sorozatgyilkost: a Tündöklő lányokat, akikhez Nima olyan jó kedvcsinálót írt. 
De ma este még... Az El Camino hóhéráé vagyok, aki merő véletlenségből, szintén egy időutazó sorozatgyilkos... megnézem hogy szedi áldozatait, az utolsó oldalakon... :) 


A képek illusztrációk. Forrás.


A többiek is rendhagyó villám-témáztak Halloweenre: 
Reea, Laura, Miamona, Nima, F-Andi, tigi  Anaria, Szee, és Bill, de ő rebelliskedett.


9 megjegyzés:

  1. a téboly első fele tuti jó volt.
    peter straub ghost storyjával próbálkoztál már? nagyon rég olvastam, de az egy olyan tuti szellemes könyv emlékeim szerint, aminél hátra kell nézni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem a második is ;)
      Nem, nem is hallottam még. Köszi! :)

      Törlés
  2. Érdekes, hogy néhány éve zavart, ma meg elfogadom, sőt, természetes. Változunk, és nincs ezzel gond. A tökfaragás kimondottan kellemes része. :)
    És akkor most megölelgetem a fekete macskámat. :)

    VálaszTörlés
  3. Egyetértek veled Pupi megfér egymás mellett a kétféle dolog.
    Látom akkor te is úgy nézel horrort mint én, én valamikor a kispárnát tolom magam elé, és amögül kémlelek mint egy macska :D van egy barátnőm aki nagyon szereti az ijesztő filmeket, szerinte én már a lightosakon is parázok :D

    VálaszTörlés
  4. Juj de jó poszt lett!!! A hátam mögé kellett néznem egyszer-kétszer, míg olvastam :D
    Ezt a horrorfilm nézés közben szemem eltakar, de kukucskálást én is csinálom, és párom mindig kiröhög, nem érti az értelmét, mindig odateszi a kezét, én meg reklamálok, hogy naaaaa, így nem látok :D Ez van, megnyugtatnak saját formás kis ujjacskáim :D
    Jó ötletet adtál, mert a Vándorsólyom kisasszonyt már rég tervezem olvasni! :)
    És Píííííí, jaaaaj, igazad van, mikor kibontja.... váááááááá.... ott letettem a könyvet a földre, és pár percig csak kerülgettem mint kutya a sünt, hogy fel merjem-e venni újra :D
    Éééééés én is szeretnék vérfagylaló (mekkorajószó :D) skandináv krimit is olvasni!!! :)
    Sejj de jó posztovics lett ez is! Vagy ezt mondtam már? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Pedig olyan kis hirtelen összedobott valami lett. :) Olvassunk együtt vérfagylaló skandinávot! Én kaptam is tőled tavaly, a cipellős könyvet: Mostohák. Meg van egy Camilla Lackbergem is, bár mint utóbb kiderült, második rész :D Szegény anyukámnak is azt hiszem a sorban 8. Jo Nesbo-t vettem meg legutóbb... :))) Látszik, hogy járatlanok vagyunk skandilandben :)

      Ugyehogy, a Pi?! Pedig se nem horror, se nem thriller, de az tényleg olyan rémületesen morbid pillanat, hogy huh.

      Törlés
    2. Jó, olvassunk! Meg Kakukkot is kell :D És King is jöhet!
      Hááháá, szerinted nekem feltűnne, hogy hányadikat olvasom vagy veszem... :D

      Törlés
  5. Halloween nekem is szimpatikus (nem úgy, mint a szintén angolszász Valentin-nap, brrrr), ennek ellenére életemben egyszer volt elfogadható Halloween-élményem, méghozzá Olaszországban, ahol tényleg minden második járókelőnek balta állt ki a fejéből, vagy valami hasonló, jó nagyot buliztunk aznap este a zombik meg halott menyasszonyok társaságában, és a kisgyerekek még a bárokba is bejöttek kuncsorogni, vicces volt. :) Én örülnék, ha hozzánk is erőteljesebben bekígyózna ez az ünnep, szerintem nagyon hangulatos.
    A Vándorsólyom elején nekem is megvolt a borzongás, aztán amikor kiderült, hogy mi áll a háttérben, eléggé fancsali pofát vághattam, onnantól kezdve nem nagyon izgatott a dolog. A szív alakú dobozt terveztem Halloweenre, de nem hiszem, hogy mostanában sorra kerül, mert bejöttek más könyvek most, viszont legalább az ingerenciám feltámadt iránta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor pacsi! :) és szerintem a gyerekek tényleg nagyon élvezik. Ez olyan mint egy második farsang, csak tematikus. :) A tökfaragás meg netto bolondozás felnőttnek-gyereknek. :)
      A szív alakú dobozon is lehet borzongani, ütemezd be valamikor, kíváncsi leszek, mit szólsz, nekem azért egészében véve kicsit csalódás volt.

      Törlés