2013. december 2., hétfő

Bomlok

Ha valaki nekem azt mondja a Barbibébi megjelenésekor, hogy a, valaha Lakatos Leventét fogok olvasni, és b, méltató posztot fogok írni róla, akkor az elsőre erősen felhúzom a szemöldököm, a másodikra meg egyenesen szemberöhögöm. És tessék, itt ülök, a klaviatúrát koptatva, hogy Lakatos Levente Bomlás című regényéről írjak egy ajánlást. Ajánlást, igen, mert kritikai pontot nem sokat találtam benne, és nagyon élveztem olvasni. Jó lecke volt ez nekem és az előítéleteimnek, bár azért hozzá kell tennem, viszonylag ritka az ilyen kellemes csalódás, és a Barbibébi továbbra sem érdekel, ennek a könyvnek a folytatása viszont annál inkább.

Belecsaptam, és rögtön a második résszel sikerült kezdeni a Dr. Lengyel sorozatból, de ez nem zavaró, hisz, ahogy látom ezek a regények epizodikusak, és csupán a főszereplő nyomozók azonosak, a bűntény és a mellékszereplők különböznek. 
A sztori szerintem REMEK. Teljesen komolyan mondom. Adott egy playboy, bizonyos Kedves Flórián (élmény neki levelet címezni), aki szép summáért luxusprostituáltként az elit társaság unatkozó nőtagjainak nyújt örömöt a Five Stars Hotel padlásszobájának titkos kéjbarlangjában. Ehhez  a munkához azonban, mint később kiderül, Flórián tévképzetei adják az alapot, pszichopata főszereplőnk ugyanis meg van győződve róla, a gazdag férfiak feleségeit démonok szállták meg, akiket ki kell űznie. Bár másik főhősünk Szilvia már elvált gazdag férjétől, és így kikerült ezen körökből, maradék pénzét mégis egy Flóriánnal eltöltendő éjszakára áldozza. Nem azzal a szándékkal persze, hogy khm, kikapcsolódjon, hanem hogy meginterjúvolja a férfit, és annak vélhetően kalandos életéből könyvet írjon.
A másik szálon Dr. Lengyel Dávid kriminálpszichológussal, Dórával mondvacsinált asszisztensével és Fényes Laura nyomozónővel tartunk, akik egy rejtélyes kasztrálásos haláleset ügyében nyomoznak. Egy kisfiú ugyanis vérbe fagyott holttestbe botlik az erdőben, akivel egy jól irányzott nyisszantás végzett...
Időközben megismerjük Lengyel titkait, múltját, Dórához fűződő viszonyát, de ugyanúgy elkalandozunk Laurához is, akiben szintén bőven vannak frusztrációk munkája, magánélete, gyermektelensége, és persze Lengyel miatt is.

Hogy a két szál hogy kapcsolódik össze, természetesen a bűntény által. Flórián halála után kerül csak elő Flórián Bibliája, a könyv, amelyet Szilvia írt, de amelynek most hirtelen más jelentősége és sorsa lesz, mint amire szánták. A nyomozásról is olvashatunk, és a kéziratot is megismerjük, amelyből fény derül(het) az igazságra.

A szerző
Nem tudom ki hogy van vele, én szeretek borzongani, és szeretem nézni a Gyilkos elmék című sorozatot is, legyen bár néha nekem is kissé nehezen emészthető a kegyetlenkedések miatt. Ez a kötet pontosan olyan volt, mint megnézni egy maratoni Gyilkos elméket, a kezdet is teljesen arra hajazott, de meg kell mondjam, hibátlanul. Egy vérbe fagyott hulla megtalálása, aztán váltogatások egy regény kézirata és a bűntett valós életben való felgöngyölítése közt, miközben talán a nyomozók közt is akad egy pár bomlott elme, telitalálat. Nem hiányoztak a szép nők, a sztárhacker-informatikus (akinek Vinyó a neve, beszarás :D), a furcsa mellékszereplők, és még egy maine coon macsek is rivaldafénybe kerül (Bogyó).

A szereplők nem papírmasék, és bár volt köztük ellenszenves - pl. Szilvia túlontúl naiv, bár mondjuk szerintem kissé bezizzent egyébként is, Laura nagyon hangulatember, Dóra erőszakos, Flóriánról ne is beszéljek, bár ő a legpszichopatább (?) karakter, neki muszáj volt ilyennek lenni :) - , jó volt róluk olvasni, megismerni a személyiségüket, múltjuk egy-egy darabkáját.

A sztoriban talán egyes-egyedül a legvége nem tetszett, azt a pár mondatot én lehagytam volna, bár az is igaz, adott még egy kis pikantériát a dolgokhoz. :) Erotikus thrillerként van aposztrofálva a könyv -a címlapon is ez olvasható - és kicsit tartottam tőle, hogy ezért lépten-nyomon tele lesz aggatva szexjelenettel, de szerencsére nem így volt, és bár 18+ jelenetek akadtak, azok nem öncélúak voltak, hanem igenis a történetvezetés részei, és ezzel én áldásomat is adtam az egészre, mert a sok terjedő vacak pornó-ponyva helyett egy ütős thrillert kaptam, megfűszereve egy kis szexszel, és ez jó kombináció. Nem a szex köré kell történetet írni gyerekek, hanem vinni egy kis erotikát a történetbe magába!

És nem utolsósorban megbújik némi társadalomkritika is a sorok közt.

Értékelés: 10/9,5 Merész, pikáns, izgalmas és pörgős. Majdnem tökéletes, de az biztos, hogy tökéletes kikapcsolódás. Gyilkos elmék, CSI, Dr. Csont és a Fűrész filmek rajongóinak kötelező! Szerintem egyébként mérföldekkel jobb írás, mint Kathy Reichs dr. Csontos könyve... :)

Az olvasás lehetőségét köszönöm a szerzőnek, Lakatos Leventének!

A könyvet ti is megvásárolhatjátok >ITT< a BookandWalk e-book áruházban!

Fülszöveg:  "Kalandozások a szexuális tabuk és sokkoló gyilkosságok világában. Egy feltörekvő írónő és egy férfi prostituált bizarr munkakapcsolata. Hol a határvonal a túlfűtött szenvedély és az abnormalitás között? Élvezhető-e a megalázottság? Mi történik a felső tízezer asszonyaival a hotelszobák zárt ajtajai mögött? Az események középpontjában a sikeres kriminálpszichológus, dr. Lengyel áll, akinek amellett, hogy egyszerre két gyilkossági ügyet kell megoldania, meg kell küzdenie élete egyetlen, ám csillapíthatatlan démonával: a szexuális vággyal.
Az amerikai erotikus thrillerek erős idegzetű rajongói véres és buja regényt kapnak kézhez, modern mesét szexről és halálról - szigorúan 18 év feletti olvasóknak."

Pöfi posztjaNima posztja, és Nima másik posztja, Angelika posztja

2 megjegyzés:

  1. Korábban nem gondoltam, hogy valaha is érdekelni fog (nincs hangulatom erotikus könyveket olvasni), de a te posztod miatt egyre jobban érdekel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, ennek örülök! :) én sem nagy lelkesedéssel veszek kézbe erotikus tartalmú könyvet, de ebben jó volt az egyensúly. :)

      Törlés