2013. szeptember 13., péntek

Freeblog-halál, mentsük a menthetőt

A kép illusztráció
Azok számára, akik esetleg nem vették volna észre, vagy régen jártak freeblog címükön, a Freeblog kezdőlapja sajnos hónapok óta nem frissül, kinn a felirat, hogy "alkatrészre várnak", de ami ennél is sajnálatosabb, hogy a bejegyzéseket nem jeleníti már meg (pl. régi linkek, közvetlen belépés, stb.). Akinek esetleg vannak még ott olyan tartalmai, amiket nem mentett máshova, ne ijedjen meg, barátunk a gugli, aki segít a tárolt változatot feleleveníteni (a freeblog kihelyezett memóriájaként :)) (UPDATE: a gyorsítótár sem működik már... :(()

A bejegyzés címét vagy kulcsszót, szerzőt, könyvcímet, címkét írjátok be a keresőbe, plusz a blogotok nevét, és azt hogy freeblog, így kiadja találatként a linkeket, de ha rákattintasz semmi sem fog megjelenni. Ne kattints a linkre, hanem a link mellett (a gugli találati oldalán) nyisd le a kis kék nyilat jobb oldalt a találat szélén, ekkor megjelenik a "Tárolt változat" opció, erre kattinst rá. (Ld. a képeken.)
A bejegyzésekbe elhelyezett képeket nem fogja megjeleníteni, de minden egyebet igen az eredeti formában, illetve a kommentek sem vesztek el, le lehet innen menteni. Sziszifuszi munka, de szerintem érdemes minél hamarabb megcsinálni, mert ki tudja, hogy meddig tehetjük még meg. (UPDATE: már nem...)

Képernyőképek:

Kattintásra megnő

Kattintásra megnő

A régi blogexporttal, ami egy .zip fájl, értesüléseim szerint nem sok mindent tudtok kezdeni, azt hiszem, azt csak egy újabb freeblogos blogba lehetne feltölteni. De javítsatok ki, ha tévedek.
UPDATE: Rea szólt, hogy lehet ilyennel: >Katt<  lehet konvertálni a blogexportot, hogy az kompatibilis legyen wordpressre, onnan pedig át lehet vinni bloggerre.
Lobo pedig ezt a bejegyzést ajánlja még, azoknak, akik nem ijednek meg a nagy szavaktól :): >Katt<
UPDATE 2: szintén Lobo révén: Pazzo is szívesen segítségére van azoknak, akik freeblog export fájllal rendelkeznek (http://pazzo.hu) Ld. még a kommentekben.
UPDATE 3: majmunka adta a tippet: https://archive.org/web/ itt próbáljátok meglesni, vannak-e snapshotok a régi blogokról, ha mást nem, szöveget tudtok így menteni! Köszönjük! :) 
UPDATE 4Silje Phelps tippje: ha van/volt moly.hu-s profilotok és megadtátok rajta a blogcímeteket, akkor az feedelte a moly-os profilotokra az összes bejegyzést, amit úgy érhettek el, hogy Profilom --> Blogbejegyzéseim --> az adott bejegyzésnél a Menü (kis fogaskerék ikon); persze csak szöveg.
Jó mentegetést! :)

Hamarosan áthozom néhány régebbi, kedvenc bejegyzésemet a freeblog időszakból, ide is.

32 megjegyzés:

  1. A freeblogot nem ismerem, de mindig vannak olyan progik, amik átkonvertálnak. Én blog.com-os voltam áprilisig, de baromira meguntam, hogy folyton problémás. Kiexportáltam a cuccom, de a blogger nem vette be. Írtam a google csapatának, és ők végül ajánlották ezt: http://wordpress2blogger.appspot.com/.
    Akkor már kínomban mindent feltöltöttem wordpressre, mert oda meg ment. Csak nem akartam ott maradni. :) Aztán május végén töröltem is a blog.com-os cuccokat. Szóval lehet, van megoldás, csak nem tudtok róla. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rea, nagyon köszönöm az infót! Beleírom a posztba, biztos lesz akinek segít. :) Én már maradok ennél a hagyományos mentésnél, már nincs is talán olyan sok, amit le kell mentenem :) Wordpressen én se szeretnék lenni.
      Hogy írtok ti a google csapatának? Gretty is mindig kommunikál a google-lel, de nem tudom ez hogy megy :D mindenesetre külső szemmel nagyon menőnek tűnik, haha ;) :D

      Törlés
  2. Ó! Anya, én is menő lettem! Nézd! Azt mondják menő vagyok! :D
    Amikor belépsz a bloggerbe, nekem felül van egy sáv ezzel a szöveggel: Bekapcsoltuk az automatikus spamészlelést a megjegyzésekben. Alkalmanként ellenőrizd a megjegyzéseket a beérkező spamek között. További információ a Blogger spamészlelési szolgáltatásáról. Problémák bejelentése.
    A problémák bejelentésére kattintva megnyílik ez: http://productforums.google.com/forum/?hl=en#!forum/blogger
    Innen indulok tovább, aszerint, hogy mi kell a Discussion categories alól. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Menő bizony! :)
      Köszi! Na, ezt se tudtam eddig. Egyébként a spamészlelés szót háromszor is spammeszelésnek olvastam, hurrá, pedig azt hittem kiadlutam magam és fitt és friss vagyok - mégse :D

      Törlés
  3. Igazából vannak mindenféle konvertáló programok, amikből lehet wordpress által fogyasztható imputot generálni, aztán onnan meg elvileg lehet menteni a blogspotra is. Itten van alapos leírás, ha valakit nem tántorítanak el a nagy szavak: http://teodora.blog.hu/2013/04/01/ne_irj_a_cimbe_fura_jeleket

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Lobo, beleírom ezt is! :)
      Én ennyire nem vagyok járatos ezekben a dolgokban. :) Mondjuk előkészíteni már lehetetlen a terepet (kitörölni a felesleges dolgokat, stb), csak a meglevő blogexporttal tudunk valamit kezdeni. :)

      Törlés
  4. Köszi! Minap rábukkantam egy könyvre amit még a freeblogon véleményeztem, szerettem volna átmenteni a mostani blogomra de ugye az oldal nem található..majd akkor elkezdem ezt a szöszmötölést, hátha sikerrel járok, bár az ilyesmikben nagyon béna vagyok:S

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bosszantó. Én is csak a napokban vettem észre.

      Törlés
  5. Ja és még van egy srác, Pazzo (http://pazzo.hu/), aki ha elkülditek neki a freeblog export fájlt, megcsinálja belőle a Wordpressre olvashatót. Oda fel tudjátok tenni simán, kommentekkel együtt, aztán vagy ott hagyjátok vagy átmentitek valahogy blogspotra (az már rajtatok múlik, hogy kerestek automatikus megoldást vagy kézzel csináljátok:) Megkérdeztem, hogy reklámozhatom-e, mert nekem is segített az egyik blogomnál és azt mondta, freeblogosoknak szívesen segít :)

    VálaszTörlés
  6. Juuuj, köszi, nem értettem, miért nem jönnek be, de így már menni fog :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs mit! :) és ahogy a Galaxisban mondták: DON'T PANIC! :)

      Törlés
  7. van valami trükk, ahogy be lehet még lépni a freeblog-ra, lementeni az adatokat?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Arra sajnos egyelőre nincs trükk... a vezérlőbe nem tudsz bemenni. A posztban leírt trükköket tudod csak alkalmazni.

      Törlés
    2. de akkor nem tudok exportot csinálni... nyilván a cache-ből másolgatásig eljutottam :/ :( köszi...

      Törlés
    3. Igen, sajnos csak már meglevő exportot tudsz felhasználni... ez a szívás most... :(

      Törlés
  8. Hú, nagyon köszönöm ezt a posztot!!! Azt hittem, mindenem elveszett, de néhány "darabka" az életemből, gondolataimból (ami még nyilvános volt...) menthetővé vált! NAGY KÖSZÖNET!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, ha segítehettem, segíthettünk a tippekkel! :)

      Törlés
  9. Hát gyerekek, a tárolt változatok se működnek már, úgy látom... :(

    VálaszTörlés
  10. szia! érdeklődni szeretnék, hátha tudsz valami megoldást. konkrétan semmit sem tudok visszahozni, amit régen írtam. mind nagyon-nagyon fontos emlék és a gyorsítótár sem működik már. nem akarom elhinni, hogy minden értesítéstől mentesen képesek voltak erre. maximálisan kiábrándító. esetleg tudnék valakihez fordulni a nyomorommal vagy emésszem meg, hogy így jártam? :) szerinted is felesleges nyafognom a freeblog szerknek, ha egyáltalán találok valami kontaktot hozzá? köszi előre is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Sajnos nem tudok semmit, ezeket az információkat is másoktól vadásztam össze szeptemberben... :( Nagyon sajnálom az elveszett emlékeidet. :(
      Szerintem szinte kizárt, hogy visszatér a normál működés a szolgáltatónál :(((

      Törlés
  11. Ezt én is most vettem észre...nekem elveszett 4 évnyi vezetett blogom a középsö lányomról....stb.

    Egyszer mentette ugyan, de most nem találom a gépemen...megút a guta. Próbáltam ugyanis régebben a blogspotra menteni, mert ott kezdtem "új" életet....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csilla, nagyon sajnálom a te veszteséged is :(
      Próbálj egy átfogó keresést lefuttatni a blogcímmel, exportfájl nevével az egséz gépeden, hátha megtalálod, mert a gyorsítótáras kereséseket leszámítva a többi vészmegoldás még működik (ld. a posztban, kommentekben). Csak hát ahhoz is kell valami exportált alap. :(

      Törlés
  12. nekem 6 évnyi , szinte mindennapos szövegem fotóstul... :(
    elmentettem dokumentumként, de persze a fotókat nem tölti le.. és a szövegfolyamom is el-elakad, mert néhol a reklámvideot is mentettem és az elakasztja a letöltést... ez egyéni problémám. De hogy lehet, hogy semmi infot nem kaptunk, a legutóbbi az "alkatrészre várás" volt. De most mit jelent ez az It works! aminek a jelentése működésre utalna... hogy lehetne elővadászni a szövegeket? kitől)mitől lehetne tudakolni?vagy eltűnt volna az egész? csakúgy ? nem akarom/tudom elhinni...(én a blogexportot nem tudtam (volna) megoldani)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon sajnálom Aliz... :(
      Az alkatrészre várunk kiírás kb egy évig kinn volt... az hogy működik lehet hogy akkor került ki, amikor hirtelen újraindult az ősszel. Nem tudom sajnos, hogy lehet-e vagy érdemes-e kontaktolni velük.

      Törlés
  13. Esetleg próbáljátok meg a Wayback machine-t.
    https://archive.org/web/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű, köszönjük a tippet! Az enyém látható rajta, bizonyos időpontokból tud mutatni snapshotokat, bár a képek itt sem jelennek meg.

      Törlés
  14. az mi? hogy kell használni"?

    VálaszTörlés
  15. rátaláltam... kösz:) még nem tudom mind megvan -e , de most 2007-es szövegek igen
    :)
    fotókat nem töllti le, bára végén láttam...
    hálás vagyok !

    VálaszTörlés