2013. szeptember 12., csütörtök

Fantastic Beasts and Where to Find Them


A címből bizonyára nagyon beugrott a J.K. Rowling Harry Potter kísérő-kötet, ami magyarul Legendás állatok és megfigyelésük címen jelent meg, még 2001-ben (úristen, az már 12 éve volt!...:)). A kötetke párja a Quidditch Through the Ages (kérek egy kis tapsot, mert az összes szót elsőre, elgépelés nélkül sikerült leírnom) - A kviddics évszázadai - volt, és mindkettő megvásárlásával a Comic Reliefet lehetett támogatni. A szerző az álnevek ellenére persze Rowling volt, csak amolyan Harry Potter saját tankönyveinek lett beállítva a marketing (én titkon reménykedtem, hogy olvashatunk majd még más HP-tankönyveket is, de ennyiben maradt). 

De hogy is jön ez most ide? (főleg hogy bizonyára sokan más posztot várnátok éppen tőlem) Úgy, hogy az imént olvastam a Muggleneten és a Bookrioton, hogy a Warner Bros. megállapodást kötött Rowlinggal, és e kreatív együttműködés jegyében egy filmsorozatot fognak készíteni a Fantastic Beasts kötet képzeletbeli szerzőjéről, Newt Scamanderről (magyarul Göthe Salmanderre ferdítették), aki egyébként is közel állt JKR szívéhez, hiszen Luna Lovegoodot Scamander unokájához, Rolfhoz házasította. :) 
Rowling most megmutathatja tehetségét forgatókönyvíróként is, és ismét visszatérhet saját teremtett, boszorkányok és varázslók lakta világához. Rowling egyébként kijelentette, hogy ez a sorozat nem tekinthető se a Harry Potterek előzményének, se folytatásnak, csupán ebbe a varázsvilágba tartozó rész, egy kis kiterjesztés. :) 

Az egészet nem fordítottam le, de a cikkekből JKR nyilatkozata a legjobb és leginformatívabb, íme: 

“Although it will be set in the worldwide community of witches and wizards where I was so happy for seventeen years, ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’ is neither a prequel nor a sequel to the Harry Potter series, but an extension of the wizarding world,” said Rowling. “The laws and customs of the hidden magical society will be familiar to anyone who has read the Harry Potter books or seen the films, but Newt’s story will start in New York, seventy years before Harry’s gets underway.”

“It all started when Warner Bros. came to me with the suggestion of turning ‘Fantastic Beasts and Where to Find Them’ into a film. I thought it was a fun idea, but the idea of seeing Newt Scamander, the supposed author of ‘Fantastic Beasts,’ realized by another writer was difficult. Having lived for so long in my fictional universe, I feel very protective of it and I already knew a lot about Newt. As hard-core Harry Potter fans will know, I liked him so much that I even married his grandson, Rolf, to one of my favourite characters from the Harry Potter series, Luna Lovegood.

As I considered Warners’ proposal, an idea took shape that I couldn’t dislodge. That is how I ended up pitching my own idea for a film to Warner Bros.

I particularly want to thank Kevin Tsujihara of Warner Bros. for his support in this project, which would not have happened without him. I always said that I would only revisit the wizarding world if I had an idea that I was really excited about and this is it.”


Bőrlehúzás lenne? Szerintem inkább izgalmas lehetőség, de tudjátok, hogy én milyen elfogult vagyok, annyira imádom Rowling anyánkat, és a Harry Potter univerzumot, hogy én bármit hajlandó vagyok etéren megemészteni tőlük, és valószínűleg szeretni is fogom - pláne, hogy tulajdonképpen ezt is JKR írja. :)

Még egy kis UPDATE, szintén Mugglenetről: a film kapcsán készül egy díszkiadás is a kötetből, ami így fest, szerintem nagyon szép, és tényleg olyan, mint egy varázslókönyv:



Aki eddig még nem hallotta, a The Casual Vacancyből (Átmeneti üresedés) pedig minisorozat készül a BBC jóvoltából (Zenka, are you listening?), ennek készítését 2014-ben kezdik. (khmkhm, addigra csak elolvasom)

Igazság szerint azt várom még, hogy mikor lesz esetleg egy sorozat a HP-ból is. Nem újabb mozifilmek, hanem animációs sorozat, vagy emberszereplős, epizódos, amibe akár mindent beletehetnének, teljesen könyvhűen. :) (ez régi álmom, még gimista koromból, hogy majd egyszer lesz ilyen, és ha hazamegyek délután, bekapcsolom a tv-t és Harry Pottert nézhetek minden nap sorozatosítva - jó sok rész lehetne :D, álomálom...)

Lesz ám könyves poszt is, csak hagyna már mindenki olvasni! :) 
Egy kis ízelítő, hogy mi vártható hamarosan: Simenontól olvasom Az elátkozott hajót (eddig elég borongós, megfelelő ehhez az időjáráshoz), Kathy Reichstől a Csont és vért (dr. csontos, csak mint kiderült a karakter nevén és foglalkozásán kívül - pluszminusz pár reference - semmiben sem azonos a filmsorozattal), Polgár Verától a Svédasztalt, amiről még semmit nem tudok nyilatkozni, mert pár oldalt olvastam csak, azt is kókadtan és félálomban, és Jókai Annától a Ne féljeteket, amihez már készítettem pár jegyzetet magamnak, és amit a MEK hangoskönyvtárából szereztem be. :) Stay tuned! :) 

10 megjegyzés:

  1. Ez nagyon-nagyon ígéretes! Alig várom!
    Muggleneten felvetették, hogy lehetne könyv/film/sorozat a négy iskolaalapítóról. Hú, de jó lenne. Bár Rowling is ráharapna!

    (Nem akarnék szőrszálhasogató lenni, de Luna Scamander unokájához megy, nem a fiához...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is várom! :) Persze vannak, akik csak a marketingfogást látják benne, de nem érdekel mennyit keresnek vele, amíg jól sikerül, és amíg JKR szavvel-lélekkel ír erről a karakterről, addig csak jó lehet.
      Az alapítóskról is lehetne írni-forgatni, igen :)

      (óóó. köszi, jaj dehogy, örülök, ha szólnak a hibákért, értek ám angolul, sálálá, csak figyelmetlen voltam, illetve eltelt vagy fél óra valami mással a cikkolvasás és a poszttá alakítás közt XD, javítom :))

      Törlés
    2. Így van, amíg jó, kit érdekel a marketing? :)
      Azt még nem tudom, Az átmeneti üresedés sorozatot meg akarnám-e nézni, a könyv első fele nagyon tetszett, a második fele viszont nagyon nem.

      (Ne mentegetőzz, a fordítás többi részéből látszik, hogy értetted a szöveget. Nálam meg "szakmai ártalom", időnként kitör belőlem a valahai tanár meg a jelenlegi fordító. Egyik nap azon kaptam magam, hogy a Tesco parkolójában javítom ki fejben a Kérjük vásárlóinkat, ne hagyjanak értékeket az autóban! mondatot, ami teljesen rosszul lett lefordítva. :D Ez már beteges.)

      Törlés
    3. Rowlintól bármit bármikor. :) csak kissé el vagyok vele maradva, a Casual Vacancyt se olvastam még, most meg máris itt van a Galbraith néven írt krimi, szóval van mit behoznom. :) (sőt, HP-újraolvasás is érik-érik! :D)

      (köszi :) Á, én is notórius javítgató vagyok, nagyon szeretem a leiterjakab blogot, ahol gyűjtik és vesézgetik ezeket,és bizony én is mindig felkapom a vizet, amikor egy-egy egyszerű figyelmeztető vagy tájékoztató tábla van elírva szállodában, étteremben (ott még külön téma az étlap hibái is), vagy strandokon. Mindig javítgatok magamban, mert odamenni, szólni, tök felesleges sajnos. :S)

      Törlés
    4. Én is ezt mondtam, de ahogy írtam, a könyv 2. fele nem győzött meg. Meg tudom érteni a vegyes kritikákat, így most már egy egészen picit vannak fenntartásaim. Persze, el kell olvasni, és akkor tudod eldönteni. :) A krimi nem az én műfajom, de egyszer talán sort kerítek rá. Újraolvasás nekem tavaly volt, de szerintem pár év múlva lesz megint. :)

      Leiteréket én is nézegetem néha. :)

      Törlés
    5. Vannak akik meg pont az elejét "unták", és a második fele + a vége győzte meg őket. Igen, így az dönti majd el a kérdést, hogy a bbc-s sorozat érdekel-e, hogy a könyvet mennyire fogom szeretni. :)

      Nekem bizony már lassan két éve volt az újrázás, és már kezd hiányozni, főleg, amikor felreppennek ilyesmi hírek is, ahh. :)

      Törlés
  2. Köszi a sorozattippet:)
    Mindenképp vágj bele. Unalmas szerintem semmiképp nem lesz... azt szerintem nem lehet ígérni, hogy kedvenceddé válik, de aki szereti Rowlingot és a stílusát (nem csak a Harryét, hanem úgy egészében az írónőjét), annak nem lehet csalódás ez a könyv sem.
    Bibibii voltam :)
    ( http://bibikeolvas.blogspot.de ezentúl itt elérhető...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs mit :)
      Mindenképp lesz Casual Vacancy olvasás, nem akarom kihagyni, és egyáltalán nem tántorít el, hogy néhányan unalmasabbnak mondták, hisz ez teljesen más műfaj, úgy is készülök rá. És igen, szerintem is, Rowling stílusa varázselemek nélkül is ugyanúgy ott lesz benne.
      Köszi a beazonosítást, nem tudtam a kicsiLányból, ki vagy :)

      Törlés
  3. Az én nagy Harry Potteres álmom, hogy a Tekergőkről ír még valamit. Leginkább egy kis novella füzért tudnék elképzelni a kalandjaikról, de beérném bármi mással, akár még egy képregénnyel is :)

    Egyébként én nagyon örülök, hogy visszatér a teremtett világához, remélem még párszor megteszi. Ez mutatja, hogy tényleg szereti ezt csinálni és fontos neki. Jó persze nem keveset keres is vele, ez is biztos vonzó tényező, de akkor is sokkal szimpatikusabb hozzáállás, mintha azt mondaná, hogy "Kész én végeztem, kerestem több mint egy életre elegendő pénzt, többet nem is kell foglalkoznom az egésszel".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenkinek a fantáziáját birizgálják a Tekergők, de én megvallom férfiasan, én nem biztos hogy arról olvasnék többet, ha választhatnék (de ha elkészülne mégis valami, perszehogy :D), mert nem szeretnék mindent megtudni. Érdekes volt a visszatekintés, főleg Pipogyusszal (Snivellus), de engem kicsit bántott, hogy milyen is volt akkoriban James.
      De végső soron bármi jöhet, ami Potter. :) meg ami Rowling. :)

      Nagyon gazdag, nem hiszem hogy a kisujját is keresztbe kéne tennie élete végéig, így tényleg jó, hogy mégis csinál valami, és valóban, ez szívvel fog készülni.

      Törlés