2022. január 29., szombat

Januári csevej

Forrás.
A Témázás ehavi témája teljesen kötetlen, egy kis januári csevegés, mindenféle ilyenkor ránk törő gondolatról, könyves tervekről, fogadalmakról. Igaz ugyan, hogy lemaradtam-kimaradtam pár körből ősszel, de miért is ne ugorhatnék vissza az aktuális témába is - aztán amihez lesz kedvem, és kihagytam, majd megírom utólag. ;) 

Egy ideje én már nem szoktam nagy fogadalmakat tenni évkezdéskor, beszüntettem az "idén megváltom a világot kétszer és sportolok is ennyit meg annyit" jellegű etűdöket, sose jött be igazán, elfogy a lendülete az embernek, meg hát a január is csak egy olyan hónap, mint a többi - csak még közutálatnak is örvend a hossza, a latyakossága, komorsága miatt -, nem muszáj ragaszkodni ahhoz, hogy bármit is itt kezdjünk el nagyban, egy sima csütörtökön is el lehet kezdeni megváltani a világot márciusban mondjuk :D

A könyves terveim egyébként sosem szoktak világmegváltók lenni, kötelező jellegűek pláne nem, és inkább csak időszakos kis terveket, kupacokat készítek, aztán meglátom mire jutok velük. Persze el lehet ilyenkor év elején gondolni, mégis kb. mi a terv, akár olvasásban, akár más nagyobb projektekkel az életünkben, és lehet vázolni dolgokat, pl. hogy idén biztos elolvasom a Szent Johanna Gimit! Csakhogy ezek a biztos hogy dolgok sem mindig váltják be magukat: tavaly is hiába mormoltam el ezt a mondatot - mert ez se fogadalom volt -, persze hogy nem jött össze! :) Az olvasás egy ideje elég spontán nekem, ami érdekes paradoxonként hathat, de a sok listám ellenére tényleg így van. :) Az évszakos és várólista csökkentős listáim sose kötnek gúzsba, csak amolyan irányvonalak, elgondolások, hogy miket lenne jó olvasni, mikből lenne érdemes választani majd a következőt. A vcs-t persze mindig szeretném teljesíteni, és egy ideje elég jól is megy a dolog, (számomra) jobb listákat állítok össze már pár éve, és kitartóbban tartom magam az előre kijelölt nyomvonalhoz. 

Vannak persze terveim idénre a várólista csökkentésen túl is, de egyik sem szentírás, inkább csak kívánság magam felé. Lássuk mik ezek: 

Olvasás terén szeretném magam tartani az eddigi tempóhoz, és minél több maradandó könyvet megismerni - szerintem azzal, hogy az eddigi idei olvasmánylistámon három kedvenc szerzőmtől is olvastam már, jó irányba haladok. ;) 
Jó lenne Ferrante életművét folytatni, és a Nápolyi regényeken túli könyveit is megismerni - most úgyis benne vagyok megint az olasz hangulatban, Donatella di Pietrantonio A visszaadott lány című könyvével. 
Gondolkodom a Strike könyvek újrázásán, most, hogy augusztus végén jön a The Ink Black Heart. A Troubled Bloodot imádtam, nagy kedvenc, szóval akár csak úgy guilty pleasure-ként is újráznám, de mindemellett kis frissítésnek sem lenne rossz. A Lethal White-nak a cselekményéből estek ki dolgok, bár a filmadaptáció segített kicsit. Ami az első három részt illeti, úgy érzem egész jól emlékszem rájuk, de tulajdonképpen akkor már egyben is le lehetne újra tolni a sorozatot. ;) 

Forrás.
Motoszkál a gondolataimban Karen Marie Moning is, és az a tény, hogy az új Fever kötet, a Kingdom of Shadow and Light (11. a sorban) már tavaly megjelent, de én mégsem olvastam/hallgattam még, nos, nem rám vall, amekkora rajongással szeretem a szerzőt és a sorozatát. Baromi jólesne egy újrázás az első öt részből is, és bár az Icedot tudnám hanyagolni, igazából az összes többiből is - a High Voltage ismétlés nélkül azt hiszem nem is tudnék belevágni a KoSaL-ba. 
Persze minden ilyesminek egy kicsit gátat vet, hogy azért az újdonságokkal is szívesen haladnék, és a régi olvasatlanokat is apasztanám. Meglátjuk mennyi régikedvenc újraolvasása fér majd bele az évbe. 

A kedvenc szerzők sorát folytatva nem leszek idén sem Simenonok és Christie-k nélkül, szerencsére még bőven van mit pótolnom az életművükből. ;) De a krimi-thriller vonalon nagyon gondolkodom J.D.Barkeren is, a férjemnek eléggé bejöttek a könyvei, és bogarat ültetett a fülembe, lehet, hogy nekem is tetszene a  4 MGY trilógia. 
Az Agave hozta tavaly Molly Southborne-t, idén pedig a következő részét, én bár horrort ritkán fogyasztok, valamiért annyira érdekelni kezdett akkor a sztori, hogy megvettem e-ben őket. Mondanom sem kell, azóta sem olvastam, szívesen visszatérnék a kindlin olvasáshoz velük idén egy kis időre.

Könyves filmek/sorozatok tekintetében nem vagyok nagyon up-to-date, de amit nagyon várok már, az a Troubled Bloodból készülő sorozat és a Briliáns barátnőm harmadik évada. Íme utóbbinak a trailere, február 28-án érkezik: 




Ami az egyéb könyves terveket illeti, idén jó lenne eljutni valami könyves eseményre megint, ha lesz, mert már elvonási tüneteim vannak! :) 
Pici itthoni polcrendezésnek is itt az ideje, átpakolni pár kupacot, tematizálni, esetleg az eladandó könyveknek más tárolási módot keresni, mint a polcon való terpeszkedés... Nálatok hol vannak az olyan könyvek, amiket "szanáltatok" már, vagy eladósorban vannak, de még nem adtatok rajtuk túl? 

Hogy indult az évetek, mik a terveitek, fogadalmaitok? Mit vártok idén? Gyertek csevegni! ;) 

A többiek is írtak ám: 


Utóvéd  (később csatlakozók): 


14 megjegyzés:

  1. Az új Cormoran Strike könyvet szépen ki is felejtettem a posztomból, pedig az idei év egyik szuper könyves híre volt nekem is.
    A Briliáns barátnőm sorozatot is várom és hú A visszaadott lány nálam is várólistás, ahogy az Egy barátság története.
    A könyvespolcom alján van egy ajtós rész, ott tárolom az eladásra szánt könyveimet ;) Ideje lesz nekem is felülvizsgálnom - átrendeznem azt a részt is :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ejj, ejj, pedig az nagyon várós! :)
      Szerintem A visszaadott lány tetszeni fog neked is, nagyon gördülékeny, gyorsan olvasható próza, ami az én sebességemen persze most nem látszik meg, de sok minden bezavar. :D Avallone nekem is várós szintén, de előbb az Acél majd.
      Jó ez az elzárt rész nálad a szanált könyveknek, valami hasonló megoldáshoz fogok lehet én is folyamodni. :)

      Törlés
  2. Nekem Magyarországon maradtak az eladós/túladós könyveim, de szerintem az lesz, hogy beviszem őket simán a könyvtárba. Nehéz külföldről ezeket lebonyolítani, főleg így hogy nem olyan gyakran járunk haza.
    Ó a Briliáns barátnőm sorozat!! Na az nekem is nagyon várós, én még erről se hallottam hogy lesz. Tiszta barlangban élek most filmeket meg sorozatokat tekintve.
    A Baker könyveken én is gondolkodom, majd hátha egy poszttal meghozod hozzá igazán a kedvem :)
    Nekem még a Zavaros vért először be kell pótolnom, de erre hamarosan sor kerül ( fogalmam sincs hogy tudtam ezt most eddig húzni... általában a megjelenés után nem sokkal olvastam a Strike könyveket), na de szóval a folytatását én is nagyon várom!

    Sok szuper könyvet neked idénre, és remélem lesz valami klassz könyves eseményed is! ( ezek most nekem is hiányoznak :( )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az úgy nehéz, igen! És befogadja őket a könyvtár? Mert akkor ez is szuper megoldás - igaz, te anyagilag nem profitálsz belőle. :D
      Ne aggódj, én is sok mindenben nem vagyok up-to-date, a filmekkel, sorikkal kapcsolatban. A Briliánst viszont nagyon várom! :)
      A Zavaros vér remélem neked is bejön majd, olyan jó kötet lett, és jó hosszú is! :)

      Neked is sok szuper könyves és más élményt! ♥

      Törlés
  3. De fura, hogy nem olvastad/hallgattad még meg az új Moningot. Bár nekem nem kell bemutatni ezt, én simán tudok várni egy-egy új imádott íróm regényével akár éveket is (most éppen Barkerre is egy évet várok lassan, hogy tovább folytassam a 4MGY-t) Ezt tényleg ajánlom neked, nekem bejött, eléggé beteg sztori, és nagyon érdekes is egyben. De a többi Barker is jó, kicsit misztikusabbak, de nagyon érdekfeszítőek. Az SZJG ennyi jó olvasmány mellett nem kár, hogy kimaradt :D Ferrante-tól megnyertem az egyik single alone regényét, de engem annyira nem vonz még, de a Nápolyi történet a sorozat miatt érdekel, de hát az én listám is végtelen, hogy még mit kéne elolvasni. Én az eladásra szánt könyveimet egy zsúrkocsin pihentettem, de most új helyre pakoltam, a kanapé mögött lett egy szekrény, ahová pont kifértek az eladóak, így helyen vannak, és nem kell keresgélni, ha jön jelentkező rá (bár hónapok óta pang a piac sajnos).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? Nekem is fura, de most nem tudtam úgy rákészülni, meg nem is volt meg az a kifejezett várakozás, és így könnyen tolódik tovább. De örülök, hogy ott van a horizonton, és olvashatom/hallgathatom majd. :)
      Jaj igen, neked is tökre bejött a Barker! :) Idén folytatod?

      A zsúrkocsis megoldás elegáns, csak az zavar benne, hogy porolódik eléggé. Meg hát van itt valaki, aki nemsokára belekapszkodik :D Nálam sem keresnek eladó könyveket egy ideje sajnos. Illetve max érdeklődés, és valahogy eltűnnek, amikor kiderül, hogy hát van postaköltség is... Duh.

      Törlés
  4. Én sem tervezgetek már előre (főleg nem év elején) elengedtem a fogadalmakat, helyette inkább kívánságokat határozok meg, szerintem sokkal szebben hangzanak és nem baj az sem, ha nem időben, hanem majd egyszer teljesülnek.
    Barker-t én is ajánlom, biztos nem fogsz benne csalódni, nagy kedvencem a 4MGY sorozat. Cormoran Strike új részét is tűkön ülve várom már.
    Csatlakoztam így utólag a kis témázós csapathoz:
    http://konyvlelo.blogspot.com/2022/01/konyves-tervezgetes-2022.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, valóban jobbak a kívánságok, vagy célkitűzések, mint a fogadalmak, valahogy máshogy kezeli az ember fejben. :)
      Köszönöm, tök jó, hogy ennyien szeretitek Barkert! :)
      Szuper, hogy csatlakoztál, megyek is és olvaslak.

      Törlés
  5. Hú, egy jó kis Könyvfesztivál / Könyvhét nekem is jöhetne, utoljára 2019-ben voltam hasonló könyves rendezvényen... Remélem, az idén legalább az egyikre ki tudok látogatni. :)

    Én szerencsés vagyok ilyen szempontból, mert a régi szobánk felső része be van galériázva, és ott egy polcon laknak a kiszanált könyvek. Ha legközelebb megyek haza, az az egyik tervem, hogy otthagyom a helyi kis könyves fülkében, és vigye, aki szeretné, mert nincs mindig kapacitásom arra, hogy eladogassam őket. Ráadásul időigényes is, amit nehéz külföldről menedzselni.

    Hajrá neked is, PuPi! Sok sikert a VCS-hez, és minden más tervedhez, elképzelésedhez! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szuper lenne! Összefutni meg főleg! :) ♥ Én is akkor voltam utoljára, egy örökkévalósággal ezelőttnek tűnik, egy másik világból... :(

      Juj az ilyen kis "eldugott" galériapolcok tök jók! Nálunk is van az emeleten, amire esetleg felkerülhetnének, el szem elől, de az valami gyenge falon van, és még a végén leszakadna, ha telepakolom. :O De lesz még szerintem polcunk... :D
      Jó ez a könyves fülkében hagyás is! Korábban egyszer én is hagytam könyves kávézó-teázóban egy pár könyvet, amit nem akartak megvenni tőlem. Nagyon időigényes bármit így egyenként eladogatni.

      Köszi, neked is teljesüljenek a könyves - és más - terveid, kívánságaid! :)

      Törlés
  6. Nem semmi, hogy a Tündérkrónikák már a 11. résznél tart :O Pont tanakodtam magamban, mert megvan az Iced, hogy folytassam-e, vagy inkább olvassam újra az első öt részt :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? Durva!
      Az első 5 rész amúgy szerintem jobb, de én ugye nem vagyok nagy Iced - párti, bár azt is szerettem legutóbb újraolvasni, azért mégiscsak azt hiszem a sor végén kullog.

      Törlés
  7. Az olasz irodalomban való elmélyedés nekem is mindig cél, főleg, hogy imádom azt az országot, de az utóbbi években nem nagyon volt kedvem nyomasztó könyvekhez, és nehéz olyat találni náluk, ami nem hasít mélyre. Talán idén változik, majd kíváncsi vagyok arra is, hogy miket írsz A visszaadott lányról!

    Én annak is örülnék amúgy, ha tudnánk találkozni a szokásos felállásban, remélem, idén már tényleg összejön.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban elég nyomasztó tud lenni az olasz irodalom, de közben nagyon jó is, nem csak a felszínt kapirgálja.
      A visszaadott lányt épp tegnap sikerült befejeznem, fogok róla írni - hát ez sem egy vidám könyv, és kissé befejezetlennek éreztem, de kiderült, hogy lesz/van folytatása is.

      Ó, az nagyon jó lenne! :)

      Törlés