2018. április 23., hétfő

Könyvfesztivál 2018

Gabo stand, Titti képe.
Amióta járok a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra, eddig idén sikerült a legtöbb időt ott töltenem, és most született a legtöbb poszt is róla. :) A beharangozó és a félúton készült képes ízelítő és ajánló után következzen most maga a zsákmány bemutatása, és az élmények! 

A korábbi évek könyvfesztiváli tapasztalatait összerendezve arra jutottam, hogy nem csapok nagy dorbézolást, nem gyűjtök be minden papíranyagot, szórólapot és újságot, és hogy dedikálásból is lehetőleg csak egyen veszek részt, ha nagyon érdekel valami. Jó döntés volt ismét csak hétköznap kezdeni a fesztiválozást, mert akkor még alig voltak emberek, és teljesen kényelmesen és a standokhoz odaférve lehetett válogatni és böngészni a csodaszép újdonságokat és az akciós régebbi könyveket.

Programok 

A dedikálások közül én idén csak Almási Kittiét néztem ki, akinek a stílusát és mondandóját tavaly kedveltem meg, és még tervezek is olvasni tőle. Kitti nagyon közvetlen volt és mosolygós, és gyarapodott a dedikált könyveim száma is az ő szignója által.

A beszélgetések, előadások közül a Twister Blogger Workshopra ültem csak be, de úgy érzem nem sokat kaptam tőle, elég alapvető dolgok hangzottak csak el, és őszintén szólva én szkeptikus vagyok az ilyesmivel kapcsolatban, hogy majd mi megmondjuk hogy csináld, hiszen a blogolás pont az, aminél abszolút nincs erre szükség: kötetlen, és a saját játszótered, szóval csináld úgy, ahogy neked jó. ;)

Ami még érdekelni szokott minden évben, az a Beszélgetés a kortárs science-fiction és fantasy irodalomról a megszokott gárdával: Velkei Zoltánnal az Agavétól, Kleinheincz Csillával a Gabótól (és Cicerótól) és Németh Vladimirral a Fumaxtól. 
Ezt a beszélgetést szerencsére mindig vissza lehet nézni a Youtube-on is, az Ekultura jóvoltából: 



Zsákmány


A zsákmányom végül nem lett túl nagy, és van benne néhány kakukktojás is - mindjárt el is mesélem miért -, de a 'sok könyvet beszerzés' érzése mégis megvolt, mert volt néhány kötet ezeken kívül, amiket ajándékba vettem.

A kupacom.
- Rejtő Jenő: Konzílium az őserdőben - egy igazi, eddig kiadatlan, igaz kissé befejezetlen Rejtő-gyöngyszem. Sajnos a Líránál lehetett csak kapni (Szépmíves Kiadó), így csak 15% kedvezmény volt rá (a 20-nak nagyon alapnak kéne már lenni ilyenkor...)
- Naomi Alderman: A hatalom - Az egyik kis kakukktojás, ugyanis ezt a könyvet a 21. század Kiadótól kaptam meg. Nagyon birizgálja a fantáziámat. A csokicsomag is tőlük származik, és a kis csokikra, ha jól megnézitek a kiadó könyveinek borítóiból kreáltak csomagolást. :) Zakkant révén még Bárdos Andrással is sikerült összeismerkedni és beszélgetni kicsit a Kult könyvek sorozat sikeréről, design-járól és marketingjéről. :) 
És bár már említettem, nagyon szuper volt a stand is a Shelfie pafolcokkal a steril és egyforma fehér fém polcrendszerek helyett. Fapolcok egyébként még a Lingea nyelvkönyves-útikönyves standjánál láttam, sokkal otthonosabb benyomást kelt. :)
- Antoine Laurain: A piros notesz - ez kissé hirtelen felindulásból elkövetett vásárlás lett. Az elnök kalapjától valami eltántorított tavaly, de most mégis meg szeretnék ismerkedni a szerzővel. :)
- Ari Folman, David Polonsky: Anne Frank naplója - méghozzá a képregény változat, ami csodás rajzai és az ismert történet miatt igen nagy népszerűségnek örvend több országban is. 
Kiterítve.
- Hegyi Imre Zoltán: Shizoo - verseskötet, amit ugyan nem nagyon szoktam olvasni, most mégis beruháztam, mert bizony a Könyvvizsgálók blogról ismert Shizoo a szerzője. :)
- Krúdy Gyula: Ady Endre éjszakái - a másik kakukktojás, hiszen ez a kötet a Poket zsebkönyv automatából van, szigorúan véve nem a Könyvfesztiválról. Az automatával igazán megjártam, mert csütörtökön, amikor érkeztem csak A Pál utcai fiúk volt benne, estére pedig teljesen üresen ásítozott... Reméltem hogy feltöltik, és ez meg is történt, de valamiért pénteken este nem akarta bevenni az ezrest (sem régit, sem újat), a bankkártyát sem, és csak apróval tudtam fizetni... Azt meg először nem mertem, nehogy elnyelje! :D Előttem valaki szintén küzdött, neki mint tesztalanynak végülis összedobtak a lányok 990-et, mert Nikkincs szavaival élve: "Mi nagyon támogatjuk ezt!" :D, és utána még az én kis aprómat is kiegészítették, hogy lehessen egy Poketem! :D Köszönöm lányok! A formátum nagyon tetszik, helyes kis notesznek néz ki, és bár bolhabetűs, azért egészen jól olvasható. :) Kíváncsian várom a további címeket is, remélem lesznek érdekesek, amikre elcsábulhatok megint. 

Ami kimaradt 


Nagyon szemeztem még Csepella Olivér Nyugat + zombik című könyvével, illetve láttam egy csodaszép angol nyelvű Joanne M. Harrist: A Pocketful of Crows, de ezeket lehet hogy majd valahonnan máshonnan szerzem be. Előbbinél túl kevés a 15% kedvezmény, utóbbinál pedig mindig előnyösebb egy bookdepós rendelés. ;)



Csecse-becse


Ahogy fentebb is írtam, sok felesleges papírt nem gyűjtögettem be, csak a fesztivál saját, színezős könyvjelzőjéből és a 21. százados könyvek könyvjelzőiből hoztam. A régebbi Könyves Magazin (és egy ceruza) a Libri szavazásért járt, A kultúra 50 arca pedig a Líránál való vásárlásért. A PIM standjánál is visszafogtam magam, és csak egy leértékelt Szabó Magdás könyvjelző-naptárat hoztam el, amiben januártól decemberig kislánykoritól az egész időskori Szabó Magdáig vannak képek a szerzőről, valamint egy Szabó Magda 100 kitűző lett még az enyém az évforduló alkalmából. Tetszettek az idézetes radírok és vászonszatyrok is persze - utóbbiból is volt Magdás! -, de hát minden nem lehet az enyém. :)
A kis színes könyvtartó szütyő a Twister Mediánál volt kapható két méretben, nekem a kisebb is elégnek tűnt a puhaborítós paperback kötetek táskában való cipeléséhez. :) Már használatba is vettem!


A Geopen standra megérkeztek a Muminok is, két új Muminos mesekönyv, és mindenféle Mumin apróság kíséretében: kulcstartótól kezdve a bögrékig voltak apróságok, de ami a legjobb, hogy ezeket az aranyos kis fényes papírra nyomtatott Mumin grafikákat ingyen is el lehetett hozni. Mivel gyerekkoromban én is nagyon szerettem a mesét, nem tudtam ellenállni. :) Elsőre egyébként azt hittem, hogy egérpad. :D Volt még ilyen Murakami Harukiról rajzolt fejből is, de őt annyira ugyebár nem szívelem, úgyhogy nem hoztam. ;)
A legaranyosabb szerintem a virágkoszorús verzió.


Ami a képekről lemaradt még, az egy Poirot-s bögre, amit ráadásul szinte ingyen osztogattak az Akadémiai Kiadónál - csak fel kellett iratkozni a hírlevelükre, és még egy online szótárhasználati kupont is adtak. :) 


Gasztro 


A könyvfesztiválozáshoz persze már szervesen hozzátartozik a Pocakmaci tejbárban fogyasztott ínycsiklandó mézben sült kecskesajt is, és a Kaffeine utánozhatatlanul krémes és finom lattéja. :) Mivel az idő is szuper jó volt, fagyiztunk is, de ami a legfontosabb, nagyon jól éreztük magunat. A könyvfesztivál rendszerint nem csak a könyvekről, akciókról, beszerzésekről és nézelődésekről szól, hanem a találkozásokról is; szerzőkkel, fordítókkal, a kiadók munkatársaival, és legfőképp persze a többi bloggerrel és mollyal. ;) 

Olvassátok el Anett 1.2. és Dóri beszámolóját is! :) 

Jövőre ugyanitt, lapos cipő, hátizsák! :) 

Saját képek.

8 megjegyzés:

  1. Tícia, Anett és a te beszámolód is meggyőzött, hogy jövőre egy hétköznap menjek fel, mert nekem a tömeg sokat elvett az élményből - sok standot meg se néztem (Poirotos bögre?? jajj ezért fáj a szívem :D meg a Muminos ingyenes cuccok se voltak már szombaton).
    Jó volt olvasni a beszámoló(i)dat, és szépek a zsákmányok - na és örülök, hogy együtt is bandáztunk! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, érdemes úgy alakítani a programot, mert a hétvégi tömeg nagyon kellemetlen tud lenni már. A Poirot-s bögrét pedig úton-útfélen mondtam mindenkinek, úgy látszik, pont addigra éreztem már én is soknak, mire te is ott voltál. :o :( Sajnálom, hogy így lemaradtál róla. A Muminokat elvitték első két nap, az tuti.
      Köszi! Én is nagyon örülök a kis zsákmányomnak, és annak meg még inkább, hogy összefutottunk és beszélgettünk! :)

      Törlés
  2. Eddig én csak egyszer jutottam ki Könyvhétre, de hétköznap, és így tényleg tudtam nézelődni, beszélgetni. Viszont a dedikálások, nagyobb események így kimaradtak. Az impulzusvásárlásra csak kisebb összeget vittem, a többire kiszámoltam inkább. Sajnálom, hogy ez a workshop nem volt annyira informatív, ez engem is érdekelt volna, de jó, hogy nem sokról maradtam le.
    Online is megcsinálta a Libri a 20% kedvezményt, így a hétvégén tudtam rendelni :)
    Meg apum vett nekem Osztálykép dobozt, így kis extra is csurrant-cseppent :)
    Erről a Pocakmaciról még nem is hallottam, újabb tétel megy a bakancslistára...
    Köszönöm a tippet az Anna Frank képregényről!
    Könyvhétre is több napon ki szoktatok menni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, ha tényleg valami főbb programra is kíváncsi az ember, arra hétvégén kell általában menni sajnos.
      Az impulzusvásárlásoknak szerencsére én már nagyrészt ellen tudok állni, mert mindig eszembe jut, hogy mennyire nem fogom tudni mindezt hova tenni, vagy hogy talán egy fél év múlva már nem is érdekel annyira az adott könyv... De ez a tudatos(abb) vásárlás nálam is csak néhány éve működik. :) Viszont A piros notesz úgy érzem jó befektetés, jó előérzetem van. ;)

      Szuper, ha ilyenkor a webes felületeken is megadják a kedvezményt. :)
      Kíváncsi leszek, mit mondasz majd az Osztálykép könyvre és a dobozra is. :)
      A Pocakmaci a Lövőház utcában van, a Millenáris mellett, nagyon jó hely szerintem, pedig irtóra pici, meg nem tűnik nagy wasistdasnak.

      Én szeretek a Könyvhéten is két napot kinn tölteni, de nem mindig sikerül. Egyszer például végig lázasan feküdtem otthon, de csak abban a 4 napban! :O :D

      Törlés
    2. A tudatos vásárlás nálam is újabb dolog, de eddig bevált. Remélem, idén tényleg csökkenni fog a várólistám is...
      A piros notesz nálam is listán volt, de aztán kihúztam. Maximalizáltam a vásárlást, így kiesett a rostán.
      Arra a dobozra én is, bár még nem indult el a postán.
      Már a nevem is kötelez, hogy egyszer elmenjek, meg amúgy sem voltam még tejbárban, kíváncsi vagyok rá :)
      Oh, reméljük, ennyivel túl is vagy a Könyves fesztiválos betegségeken. Ez milyen kitolás már...
      Én úgy tűnik, idén kijutok könyvhétre, egy délutánra, alig várom már :)

      Törlés
    3. Nekem meg pont A piros notesz volt, ami pluszban "beficcent". :)
      A tejbár név megtévesztő kissé, természetesen sok minden más is van. :)) És hát igen, a név kötelez, nekem is ez jutott eszembe. :D

      Remélem tényleg kijutsz, és akár össze is futunk! :)

      Törlés
    4. Melyik nap tervezel kimenni? Én csak röviden, célirányosan, barátokkal megyek.

      Törlés
    5. Még nem tudom előre... De a péntek-szombat sanszosnak tűnik.

      Törlés