2017. június 16., péntek

Főként krimis hírek

A nagy könyves eseményeken túl és után is van azért élet és megjelenések, meg persze egyéb hírek is, amikből összegyűjtöttem most egy csokorra valót. Ezek a filmes-könyves történések engem is érdekelnek, főleg, mert nagy részüknek köze van egyik kedvenc műfajomhoz, a krimihez. :) 

Két Agatha Christie-s újságom is van, az egyik az, hogy a Helikon Kiadó elkezdett egy új AC-sorozatot kiadni, és nagyon jól néznek ki a kiadványok! Íme az első címek közülük: 





A Poirot-regények alapszíne a kék, a Miss Marple regényeké valószínűleg padlizsán lesz, és külön színt kapnak Tommy és Tuppence-ék is (várhatóan narancs) meg a többi, nem alájuk sorolható krimi is (zöld-arany). :) A könyvek gerincén lesz sorozatjelölő piktogram is. (forrás)

A másik pedig nem más, mint az új Murder on the Orient Express film, amiről korábban is írtam már. Igazán parádés a szereposztása, Michelle Pfeiffer, Judi Dench, Willem Dafoe, Johnny Depp, Penélope Cruz és Kenneth Branagh fognak benne brillírozni, utóbbi Poirot felügyelőt alakítja, és a film rendezője is egyben.

Íme a trailer:


Szerintem remek lett, bár Poirot-t nagyon nehéz elfogadni ha nem David Suchet alakítja, annyira egybeforrt a színésszel a karaktere... Az a bajusz pedig már-már túlságosan is komikus. 
Viszont nekem kifejezetten tetszik a modern dalbetét az előzetes végén! :D Kövezzetek meg, de kirívóságában mégis valahogy illik hozzá. :)

Ha már ennyire a krimi vonalon vagyunk, még egy számomra kedves krimis hír: jön a következő Maigret kötet az Agavénál, a Maigret emlékiratai, ezzel a csodás borítóval és felcsigázó fülszöveggel: 

"Hogyan ismerkedett meg Madame Maigret az éhkoppot nyelő Maigret közrendőrrel? Kik voltak a „szöges zoknisok”? Mit keresett Maigret az erkölcsrendészeten? Hogyan adta kölcsön Simenon a lakását a regényhősének? 
Ezekre és még sok tucat más kérdésre kaphatnak választ a megrögzött Maigret-rajongók éppen úgy, mint azok, akiknek ez a rendhagyó könyv lesz az első kalauzuk a pipázó párizsi főfelügyelő világában. 
Rendhagyó, mert ezúttal nem Simenon beszéli el hőse újabb kalandját, hanem Maigret ragadja magához a szót, s ha már így esett, nem restelli retusálni, kiegészíteni, alkalmasint kétségbe vonni Simenon róla alkotott képét. 

Maigret emlékiratainak olvastán fel kell tennünk a kérdést: Simenon találta ki Maigret főfelügyelőt, vagy Maigret Simenont?"


És az utolsó hírmorzsa, a kakukktojás, ami nem krimi: az Athenaeumnál június 22-én jelenik meg Jodi Picoult új könyve az Apró csodák (Small Great Things), én ezt angolul fogom olvasni majd. Ahogy azt már megszokhattuk, ismét nagyon merészen nyúlt a szerző egy igen nehéz témához.

Fülszöveg: "Ruth ​Jefferson már több mint húsz éve dolgozik szülész szakápolóként egy connecticuti kórházban, amikor egy újszülött vizsgálatát követően váratlanul másik páciens mellé osztják be. Az újszülött szülei a fehér felsőbbrendűséget hirdetik, ezért nem akarják, hogy az afroamerikai Ruth akár csak hozzáérjen a gyermekükhöz. A kórház helyt ad a kérelmüknek, másnap azonban a kisbaba életveszélyes állapotba kerül, miközben egyedül Ruth tartózkodik a csecsemőszobában. Engedelmeskedjen a főnöke utasításának, vagy avatkozzon közbe? Ruth habozik megkezdeni az újraélesztést, s ennek eredményeként emberöléssel vádolják. Kennedy McQuarrie közvédő vállalja az ügyét, de már a legelején váratlan tanáccsal szolgál: ragaszkodik ahhoz, hogy faji kérdések szóba sem kerülhetnek a bíróságon. Ruth, aki értetlenül áll a döntés előtt, próbálja folytatni az életét – már csak kamasz fia érdekében is –, miközben az ügye egyre nagyobb port kavar. Miután megkezdődik a tárgyalás, Ruthnak és Kennedynek ki kell vívnia egymás bizalmát, ám eközben mindketten szembesülnek azzal, hogy talán alapvetően elhibázott minden, amit a másikról – s önmagukról – tudni véltek. 
Jodi Picoult végtelen alázattal, empátiával és alapossággal közelít kiváltság, előítélet és igazság kérdéséhez, s nekünk, olvasóknak sem kínál egyszerű, könnyen emészthető tanulságokat. Az Apró csodák egy rendkívüli író csúcsteljesítménye."



Nos, kinek mi tetszik az egyvelegből? Várjátok az új Orient Expressz filmet? 

11 megjegyzés:

  1. Az új AC könyvekre nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyenek élőben. Az Orient pedig mindeképp nézős (a Believer a legújabb kedvenc zeném).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is meg szeretném majd nézni-fogni-szagolni őket élőben. :) AC-t nagyon szerettem olvasni, de érdekes módon nagyon kevés könyvem van meg tőle, mert akkortájt könyvtárból faltam a krimiket mindig. :)
      Tényleg nagyon jó ez a zene, én is bírom! :))

      Törlés
  2. Tavaly karácsonyra kaptam meg pont az első Agatha Christie könyveimet. Három díszkötéses volt, kettő kisebb, Európa Kiadós mind. Most nézem ezeket, és tetszik, hogy majd ki lehet igazodni, melyik hova tartozik. Csak a többi így valahogy nem illik hozzá majd.
    A könyvet még nem olvastam, csak tvben láttam részeteket Poirot filmekből, és nekem Kenneth Branagh olyan fura Poirot-nak. Az a bajusz meg rikít, mennyire nem illik hozzá. Azt hiszem, ő már csak Lockhart marad nekem :) Ettől függetlenül a filmre kíváncsi vagyok, csak előbb el szeretném olvasni a szép díszpéldányom.
    A Jodi Picoult könyvet várom már egy ideje, hogy kiadják, furcsálltam, hogy nem a könyvhétre jött, de mindegy is. Megint belenyúlt a témába, már a fülszövegből is látszik :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szép kiadás, de ilyenkor mindig probléma, ha az embernek már vannak kötetei a sorozatból, csak másik kiadványok... :) Újrakezdje gyűjteni? Vagy csak a hiányzókat vegye? Szerintem is tök jó, hogy ilyen egységes, szép, letisztult dizájnja lett.
      A bajusz rettenetes, mondom ,szinte komikusan nagy is, és hát gááááz egyszerűen. :) De ha az alakítás jó, akkor megbocsátom a bajuszt. :D Nekem is nagyon Lockhart marad ő, de inkább az a bajom, hogy Suchet marad Poirot, őt nem lehet kiütni a nyeregből.
      Örülök, hogy te is várod a Picoult-t is! :)

      Törlés
  3. Maigret-t nagyon várom :)) Gyönyörű az a borító, mint szinte minden eddigi :)

    VálaszTörlés
  4. Ó jaj, miért teszik ezt velem a kiadók? Nagy AC-fan lévén most erősen elgondolkoztam, hogy nekiállok beszerezni ezeket az új köteteket majd. Nagyon tetszenek a borítótervek, hiszen ismerve már a történeteket, abszolút illik mindegyikhez és ez a színkódolás nagyon klassz ötlet. Pedig annyi féle AC-kötetem van már ...
    A film: az a baj, hogy akármilyen nagy nevek vannak benne nekem az etalon a David Suchet feldolgozás lesz. A korábbiban is nagy nevek voltak és szerintem azt simán überelte, és KB meg nekem tökre nem Poirot :/ De azért megnézem majd.
    Maigret-t meg már meg kellene ismernem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? :)) Szerintem érdemes lenne ebben a szép kiadásban összeszedni őket. :)
      Nekem is Suchet az etalon, a korábbit is valóban felülírta abszolút. Kenneth Branagh nekem Lockhart marad. Ezzel a bajusszal meg leginkább porondmester, nem detektív. :/ De én is mindenképpen megnézem a filmet, legfeljebb nem tetszik majd továbbra se a casting. :)

      Törlés
  5. Tényleg nagyon szépek ezek a helikonos AC-k! Bár én már az Európásakban kezdtem el gyűjtögetni a kedvenceket... jaj, most nagy a dilemma...
    Én a filmet nagyonnagyon várom, nagy a bizodalmam felé :) Persze, Nikkinccsel és veled is egyetértek - Poirot nekem mindig is David Suchet volt és marad is. :)
    Jesszus, Picoult-t is milyen régen olvastam már... pedig szerettem. Várom majd róla a véleményedet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Azok is szépek! De ezek számomra valahogy különlegesebbek és sokkal hangulatosabbak is.

      Majd megbeszéljük akkor a filmet! :)
      Picoult-t most én is hanyagoltam kicsit, de tavaly többet i olvastam tőle ha jól emlékszem. :) Szeretem a könyveit.

      Törlés
  6. Elképesztően komikus ez a bajusz (vajon kinek az ötlete volt?), de azért a filmre kíváncsi leszek. :)

    VálaszTörlés