2015. november 14., szombat

Soman Chainani: Jók és rosszak iskolája

"Ősidőknek erdejében
Két kastély áll, fej fej mellett;
Egy a Jónak, egy Gonosznak, 
Együtt, de mind mást tanulnak. 
Menekülnél, de nem lehet, 
Kifelé csak mese vezet."


Ezzel a megigéző mottóval és egy térképpel indul a könyv, avagy a mese, ami tényleg egy valódi, hamisítatlan mese: hercegnőkkel, boszorkányokkal, kastéllyal, varázsigékkel és különféle lényekkel. 
Agatha és Sophie, a két főszereplő Gavaldon városából kerül ide, ahonnan már kétszáz éve minden évben eltűnik két gyermek, akit nem látnak többé... illetve dehogynem! Rejtélyes módon bukkannak fel azokban a mesekönyvekben, szereplőként, amik Mr. Deauville mesekönyv boltja előtt jelennek meg, évről-évre... Később persze megtudjuk, ki, vagy mi is a titokzatos mese-szerző, a Ténetész, aki elkezdi kanyarítani a lányok történetét is, tűhegyes pennájával. Agatha és Sophie teljesen különböznek, Gavaldonban mégis barátnők lettek, és a szépséges, és szépségére sokat adó szőke Sophie rendszeresen meglátogatta a goromba, temetőben élő, sötét hajú és ruházatú Agathát. Amikor elrabolja őket az Iskolamester, akit Gavaldonban Gazgatóként emlegettek, akik hitték a "mesét", Sophie teljesen odáig van, hisz erre várt mióta, hogy hercegnő lehessen, aki megtalálja a hercegét, és a boldogan éltek befejezést. Agatha azonban haza szeretne menni, és erről meg szeretné győzni barátnőjét is, azonban nincs könnyű dolga. A lányok két különböző részébe kerülnek az iskolának, ami felosztja a tanulókat Jókra és Rosszakra. Az iskolamester tart egyensúlyt elméletben a két oldal között, mégis, a galádok mindig pórul járnak a mesékben, és már kétszáz éve csak a Jó győzedelmeskedik.
A Jók és Rosszak közt természetesen azért van átjárás, és vannak közös óráik is, amiken készülnek a Ki mit tud cirkuszra és a Mesetlonra. Gyakorlatoznak a kastélyt körülvevő bűbájjal és fondorlattal teli Kék erdőben, ám az iskola körüli igazi Rengeteg erdőbe csak a harmadik évük után mehetnek ki. A Jók hercegnőetikettet, állatokkal való beszédet és szépítkezést tanulnak, míg a Rosszaknak elcsúfításóra, csatlóskiképzés és aljasságtörténet jut. A Tündérmese-túlélő tréningen pedig együtt gyakorlatoznak. A lányok hamarosan elég komoly kihívásokkal kell hogy szembenézzenek, amik próbára teszik kitartásukat, hűségüket, barátságukat is. Ki a Jó, és ki a Rossz, ki a Végestelen és ki a Végességes? Ki döntheti mindezt el, és vajon van-e kiút, lesz-e hercegi csók és boldogan éltek, vagy csak a meg nem haltak halált megvető bátorsággal való kijátszása marad?

Nagyon tetszett a fantáziavilág, és a színes és részletes megfestése mind Gavaldonnak, mind az iskolának. Az alapszituációt és a kiszámítható felcserélődés problematikáját is nagyon élveztem. Agatha és Sophie érdekes karakterek, és mellettük emlékezetes mellékszereplőket vonultat fel Chainani: Pötty, aki bármit csokivá tud változtatni, Hester, akiről Lisbeth Salander jutott eszembe, Tedros, aki minden hercegnő álma, a vitéz, szőke dalia, aki mellesleg magát az Excaliburt forgatja kezében, Beatrix, a rivális "legszebb hercegnő"... Aztán ott vannak még a farkasok és tündérek, előbbiek a Rossz, utóbbiak a Jó iskolájában ügyelnek a fegyelemre, a nimfák, a gorgók, a tanár, aki kétfejű kutya (Castor & Pollux), a vak látnok, Sader, és a sok-sok többi lény, akikkel a tanórákon találkoznak... Hektikus, pörgős, és olvastatta magát. Szerettem a helyszínt is, és az éles kontrasztokat: míg a Jóknak Becsület, Vitézség és Jó erkölcs tornyuk van, a  Rosszaknál a Galádság, a Bűn, a Gonoszság kap helyet. Kristálylépcsők a koszlott, égett padlókkal szemben.
Azon kívül, hogy bevont ebbe a tarka mesevilágba, fenntartotta az érdeklődést a feszültséggel a két oldal és a két lány között, a kételkedés morzsáit már a legelején elhintve, és aztán egész a nagyjelenetig fokozva az izgalmakat egy remek cliffhangerrel ér véget. :) A könyv trilógia, a második rész is várhatóan nemsokára fog jönni magyarul, Itt nincsenek hercegek címmel.

A második és harmadik részek borítói

Kritika illeti részemről azt, hogy úgy éreztem néhol talán az üzenet egy kicsit félresiklott, és túl sok volt a becsmérlő megjegyzés, még az iskola tanárai részéről is a másik oldal felé. Simán leidiótázzák a tanárok a rivális oldal diákjait, ez nem volt szimpatikus, nagyon lenéző attitűd volt jellemző, és bár értem én, hogy  jó és gonosz harcában nem lehet mindig finomkodni, sőt, azért kicsit lehetett volna ezen tompítani, hogy ne jöjjön át ilyen agresszíven.
A végén a csatajeleneteknél és többször a különféle tornyokon mászásoknál, meneküléseknél egy kicsit a kevesebb több lett volna, de egy gyerekkönyvbe kell a sok akciódús jelenet azt hiszem, amikor másznak, kúsznak, lopakodnak, futnak stb. nekem ez már unalmas volt, és az is, hogy minden esést mindig túlélnek. (persze van benne varázslat is, az oké)

A stílus egyébként gördülékeny volt, a sorok szellősek, minden fejezet elején egy kis rajzos illusztráció vetíti elő a következő bonyodalmakat, legyen az csótánnyá változás, üvegkoporsóban fekvés, Nemezis-álmok, vagy a Hó-bál. :) Szerencsére nem hiányzott a humor sem, ami néhol kellemesen morbid volt.
"- Nem vagyok hercegnő! - csattant fel, gallérját igazgatva. - Ha te mondod - szólt a herceg, és tekintete lefelé mozdult. Agatha követte... és meglátta, hogy lábát teljesen felhasogatták a tüskék; fényesvörösen csorgott a vére. Tedros elmosolyodott. - Eeeegy... kéééét... háááá...Agatha a karjába ájult. - Kifejezetten hercegnő - jegyezte meg."
A kiadás gyönyörű, és vastagsága és a puha kötés ellenére gond nélkül forgatható, bírja a strapát is. :)

Értékelés: 10/8,5 Remek kikapcsolódás ez a vaskos mese, ami bár sok klasszikus mesei elemmel dolgozik, cseppet sem lesz tőle poros. Remek alap a bentlakásos iskola, és a mesehős-képzés, élvezet lehetett kitalálni ezt az egész koncepciót. Hamarosan filmvászonra is adaptálják, nagyon kíváncsi leszek rá! :)

FIGYELEM! Lesz nyereményjáték a könyvért, hamarosan megírom hozzá a kérdést, amire válaszolni kell. Nem csak a könyvet, hanem hozzá való szuper cuccokat: órarendet, kitűzőket és könyvjelzőt is nyerhettek! :) Figyeljétek a blogot!

Az olvasás lehetőségét köszönöm a Twister Mediának!

Rendeld meg >itt<!
Trailer a könyvhöz.
A sorozat honlapja.

10 megjegyzés:

  1. ez tényleg aranyos könyv lehet. kár, hogy nem volt ilyesmi, amikor gyerek voltam. :)

    VálaszTörlés
  2. De jó, ha nem nyerem meg, megveszem. :)

    VálaszTörlés
  3. Szia :)
    Nem tudod, mikor jelenik meg a második része? Vagy ha megjelent, hol lehet megvenni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Sajnos még nincs információm róla, de már van magyar cím, és borító, az biztató. :) Valószínűleg hamarosan megjelenik :)

      Törlés
    2. A kiadó azt írta, 2016-ban jön a második rész! Jó is lesz, mert amikor lapoztam a következő fejezetért, és rájöttem, hogy vége, az leírhatatlan.

      Törlés
    3. Ez jó hír! Gondoltam, hogy hamar fog jönni. :) Örülök, hogy tetszett! :)

      Törlés
  4. Szia!
    Ugyebár már a második rész megjelent. Nem tudod jelenik meg a harmadik?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! A második rész megjelent a Könyvhétre, igen, de sajnos azt nem tudom még, hogy mikor jön a harmadik... Remélem hamarosan. :)

      Törlés
  5. Szia!
    Nem tudod mikor jelenik meg a harmadik rész?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A három hónapnál régebbi posztoknál meg kell várni, hogy felengedjem a kommentet, ezért nem látszik elsőre, csak kiírja, hogy jóváhagyás után jelenik meg. :) Ez tegnap megtörtént, fent válaszoltam. ;)

      Törlés