2015. január 25., vasárnap

Rejtőztem - a sárga garnizontól az elsikkasztott pénztárosig

Egy kicsit rákaptam megint Rejtő Jenőre, és két rövidebb hangoskönyvet hallgattam meg tőle, négy történettel összesen. 
Reviczky Gábor előadásában A sárga garnizon és Az úr a pokolban is úr, Szikszai Rémusz felolvasásában pedig a Pipacs, a fenegyerek és Az elsikkasztott pénztáros történetét. 

Nem mindegyik volt igazán telitalálat, illetve most, hogy gyors egymásutánban vettem őket sorra, hirtelen meg is zavarodtam, melyik volt melyik... Sok a helyzetkomikum, a talányos csavarok, és csavaros helycserék, névcserék ahogy az már Rejtőnél lenni szokott. Egy kicsit soknak találtam az egy trackre eső Liliane-ek számát, és mintha valami másik karakternév is ismétlődő lett volna, bár lehet, hogy ővele más, regényében találkoztam, és tényleg ugyanő volt. :) 

Amit nagy általánosságban el szeretnék mondani ezekről a hangos változatokról, hogy kellemes, jó felolvasások - nem hiányoltam Rudolf Pétert se most, Szikszai Rémusz is tetszett, tőle még nem hallottam ezelőtt semmit. A négyből egyértelműen a Pipacs, a fenegyerek volt az abszolút kedvencem, Pipacs egy remek karakter és ott volt a leghumorosabb és fordulatosabb a sztori is, vadállatok, író és álíró, expedíció... Nagyon tetszett, hogy igazán hozzáillő zenei betétek voltak a trackek végén, és Pipacs állandó, mindenből éneket faragása is jó kis komikus vonás volt, meg a saját magát Pipacs bácsinak nevezése :D Ez a történet kicsit a Bud Spencer-Terence Hill filmek hangulatát idézte fel bennem. :)
A sárga garnizon légiós hangulat, nem volt rossz, Az úr a pokolban is úr kicsit unalmasabb volt, Az elsikkasztott pénztárosban pedig egy véletlenül sikkasztó banki dolgozót jól palira vesznek, de itt is van egy Liliane szerencsére, akibe bele lehet szeretni. :)

Rejtő prózája meglepően időtálló, olvassátok! Vagy hallgassátok ezeket a kis gyöngyszemeket. :) 

Értékelés: garnizon/úr: 10/5, Pipacs/pénztáros: 10/8,5

9 megjegyzés:

  1. Azzal, hogy említetted a Bud Spencer-Terence Hill párost, meghoztad a kedvem. Szeretem a filmjeiket. :) Még pár éve voltam egy előadáson, ahol Rejtő novelláit játszották el, nagyon tetszett. (Sajnos elfelejtettem a címeiket...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokszor van olyan hangulatuk! :)
      A félreértések miatt még az Oscar című film is eszembe szokott jutni, ismered, szereted azt is? :)

      Törlés
    2. Melyik Oscar, régi vagy az újabb? :)

      Törlés
    3. A Stallonés, én csak azt ismerem :D Az az újabb?

      Törlés
    4. Igen, van egy Louis de Funeses változat is. Szerintem az a jobb, bár a Stallonésat is szerettem. :) Az alapszitu ugyanaz, de persze, vannak eltérések.

      Törlés
    5. Ó, köszi, utána fogok nézni! Nagyon szeretem az efféle hajcihőket és félreértéseket a vígjátékokban. :) (meg a könyvekben is :D)

      Törlés
    6. Funes meg egy egészen egyedi figura. :)

      Törlés
  2. És persze, Rejtő örök. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Funes-es és a Rejtős állítással is egyetértek! :) :)

      Törlés