2014. október 13., hétfő

A csokoládé élvezete

Köszönöm a jelölést Liliane Evansnek A művészet nyelve blogról erre az igazán ínycsiklandó book tagre. Nagyon szeretem a csokoládékat, amolyan Gombóc Artúr módon... a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét... a tejcsokoládét, étcsokoládét, fehér csokoládét.. Néha nagyon rámtör a csokivágy, és veszek valami jó kis Milkát, limited editiont, vagy a normálok közül is valami extrábbat, például a Daim karamellásat. De nagyon szeretem a jó sötét, sok-sok % kakaótartalmú (70-80%) étcsokoládékat is. És persze a Lindt bonbonokat! Isteniek. :) A filozófiám pedig pretty simple: egy tábla csokoládé, az csak egy nagy szelet csokoládé. Ehhez mérten egy ülésben fogyasztom. :D
De hogy hogy kapcsolódik mindez könyvekhez? Úgy, hogy a következő csokis szempontok szerint kell válogatni az íz-élmények közt, párhuzamot vonni a könyvek és a csokik közt: 

Étcsokoládé - egy sötét témájú könyv:


Elsőre Joanne Harris kevéssé ismert első regénye jutott eszembe, a The Evil Seed. Tulajdonképpen olvastam ennél "sötétebb" könyvet is, de ennek volt egy olyan temetői hangulata, plusz vámpírokkal is itt ismerkedtem először (bizony, Harris is írt vámpírosat, még a hype előtt). Nem egy igazán jó könyv, látszik még rajta, hogy kezdetleges a stílus, és nem harrises, kiforratlan. De rajongóknak ajánlom bepótolni :) 



Fehér csokoládé - egy vidám könyv:

Gerald Durrell Családom és egyéb állatfajták című könyve - korfui kalamajkák, családi perpatvarok, bogaras rokonok és még több állati csudabogár ;) 

Tejcsokoládé - egy népszerű könyv, amit nagyon el akarsz olvasni:

Talán a Szent Johanna Gimi Leiner Laurától. :) De mondhatjuk a komolyabbak közül a Száz év magányt, vagy A mester és Margaritát, hisz ők is népszerűek, csak épp nem újdonságok.

Csokoládé, aminek karamell van a közepén - egy könyv, ami ellágyított:

Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége. Igazi hamisítatlan szerelmes történet, ami visszaadta a hitem, hogy lehet jót, igényeset alkotni ebben a műfajban. :)



Ostyamentes Kit Kat - egy könyv, ami meglepett téged:

Yann Martel: Pi élete. Meglepett? Csak ültem tátott szájjal a végén... és forgattam magamban.

Snickers - egy könyv, amiért megőrülsz (a book you're going "nuts" about):


Karen Marie Moning Fever sorozata :) Abszolút rajongás és megőrülés!

Forró csokoládé tejszínhabbal és pillecukorral - egy könyv, amit bármikor újraolvasol (comfort read):
Harry Potter. :) De írok egy másikat is, mert a következőre is ellövöm...: A padlásszoba kis hercegnője.

Bonbon - egy sorozat, aminek olyan tulajdonságai vannak, amiket sokféle olvasó szerethet:
Uncsi vagyok: Harry Potter és Fever. :D Nem is tudom, olvastam-e más sorozatokat, amikért ennyire-ennyire rajongok, és valóban széles olvasóközönség szeretheti őket, előbbit főleg.


Nektek adom tovább - persze nem kötelező jelleggel ;)

- Nima



(A képek illusztrációk, forrásuk: www.weheartit.com.)

9 megjegyzés:

  1. Annyira tudtam, hogy te leszel az, aki háromszáz nyálcsorgató képet berak ehhez a posthoz.:)

    VálaszTörlés
  2. Nahát, Harris és vámpírok? Nekem ez lenne az ostyamentes kitkat:)
    a Milkáért annyira nem vagyok oda, viszont egyik nap láttam egy munkatársam asztalán Daimosat... majdnem pofátlankodtam kicsit, de aztán inkább mégse, azóta is ácsingózom utána, imádom a Daimot:)
    Ez a takaró itt lenn nagyon tetszik (megragadtam a lényeget).

    VálaszTörlés
  3. Amadea, és még mondhatjuk, hogy visszafogtam magam :D

    Katacita, igen, igen, írt egy korai vámpírosat. Magyarul nem jelent meg.
    A Daimos nagyon finom, azokban a kis zacsis falatkákban is szeretem. De olyan szemétség, hogy egy "adag" csoki kb három kocka... én tényleg kivégzek egy táblát ha nekiállok :D
    Kicsit indiános a takaró :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. egy tábla az semmi :D kicsi koromban talán még nagynak tűnt, de most... főleg, ha ketten is vagyunk rá, és főleg ha a másik a nagyétvágyú pasim.

      Törlés
    2. Jól szólottál! :) azok a gigamega táblás, 300g-os Milkák, na azok már valamik ;)

      Törlés
    3. Hű, nyáron egy időben csokidiétáztam, minden nap egy tábla ananászos Tibi csoki, kötelező jelleggel... mondjuk, nem mindig volt benne túl sok kötelesség :D Sajnos, nem sikerült meghízni tőle.

      Törlés
    4. Óóó, de jó is lenne, ha én sem híznék a csokitól! ma csokiéhségem volt, és ettem mindenféle finom húsvéti csokimaradékokat, kíváncsi leszek holnapra mennyivel mutat többet a mérleg... :/

      Törlés
  4. Köszi a válaszokat! :)))

    (Én is így voltam a csokikkal, sőt még most is így vagyok, de ha egyben megeszek egy tábla csokit, akkor utána rosszul vagyok. :( Ennek pedig még nem jöttem rá az okára...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a baj, hogy én nem vagyok rosszul :D :D
      Szerintem amúgy felmegy nagyon a cukrod (talán), vagy megterheli szimplán a gyomrod.
      Én köszi a meghívást. :)

      Törlés