Oldalak

2018. november 5., hétfő

Sorozatmustra

Forrás.
A Témázunk ehavi választottja a Sorozatajánló - miket nézünk mostanában? lett, és bár ez nem egy szorosan könyves téma, azt hiszem egyrészt lehet könyvesre is venni a figurát - annyi jó adaptáció van -, másrészt pedig jó sorozatokat mindenki szeret nézni, így ötletforrásnak is nagyon szuperek lesznek a posztok, és mindenki találhat magának valami új néznivalót. Olvasási válságra is gyakran a legjobb gyógyír a sorozatnézés, nemde? ;)

A tévézés hőskorában, és főleg akkor, amikor még leginkább leckét kellett (volna) írni délután, vagy vizsgákra készülni, szerintem sokan kattantunk rá a humoros és drámai sorozatokra egyaránt. Én is sokat néztem a Rém rendes családtól a Jóbarátokon és a The Nanny-n át a Szívek szállodájáig és a Sandokanig sok mindent. Volt egy időszak, amikor az orvosos sorozatok voltak felkapottak - a Vészhelyzetből épp most láttam két rész ismétlést, és nosztalgikus élmény volt, de hogy ne csak ezt említsem, ugyanúgy ráfüggtünk a Dr. House-ra és a Grace Klinikára is. :) Aztán megtaláltak a csajos sorozatok is, mint a Szex és New York, a Született feleségek, vagy a kevésbé ismert The L Word Az elmúlt években aztán a nyomozós sorozatok élték virágkorukat, és minden tele volt/van Dr. Csonttal és különféle előjelzővel ellátott helyszínelőkkel. Hmm, most hogy belegondolok, elég sok (és sokféle) sorozatot néztem, ejha!

De térjünk a tárgyra, és lássunk néhány könyves sorozatot először, amiket a közelmúltban néztem. :)

Néhány hónapja bonyolódtam bele a Sherlock sorozatba Benedict Cumberbatch és Martin Freeman főszereplésével, és bár az első évad nekem néhol kicsit bonyolultnak, zavarosnak tűnt, a második évad végére elérték, hogy teljes mértékben és visszavonhatatlanul beleszeressek a sorozatba, Sherlock Holmes-ba, és Dr. Watsonba, és hogy bizony tűkön ülve drukkoljak nekik. Sherlock karaktere és ahogy Cumberbatch megformálja őt, egyszerűen briliáns! A gyors gondolkodás, a zseniálisan logikus következtetések, az elhadart okfejtések és a hamisítatlan angol hangulat egyszerűen magával ragadó. Az izgalom és a csavaros bűntények már csak hab a tortán. :)

Nyomozós sorozatból mostanában természetesen néztem még a Strike-ot is (poszt az 1-2., és a 3. évadról is van), és alig várom, hogy jöjjön a legújabb kötetből, a Lethal White-ból készült adaptáció is. :) Remek casting, noiros főcím, izgalmas cselekménybonyolítás, és a főhősök közt lassan bontakozó érzelmek.

Ha már Rowling, akkor azért megemlítem a The Casual Vacancy-(Átmeneti üresedés) ből készült 3 részes minisorozatot is, amiről korábban >itt< írtam. Ugyan nagyon más üzenete lett a végén lévő változtatásokkal, de azért érdemes megnézni.


Ugyan az, hogy "mostanában nézem" nem passzol teljesen hozzá, mert sajnos hosszú várakozás után még a jövő év valameddig várni kell a következő évadra, de mondhatjuk, hogy a könyves sorozatok közt fut azért a Trónok harca is még. :) Erről korábban >itt< írtam, bár az új részekről aztán nem esett már szó külön, de természetesen azokat is vártam és néztem. A könyvektől való eltérés engem nem zavart, lévén, hogy egy rész elolvasása után úgy döntöttem, maradok a filmváltozatnál, és azt fogom imádni. :))

A Wayward Pines sorozattal is úgy voltam, köszönöm, olvasni nem szeretném Blake Crouch könyveit, de megnézem szívesen. :) Fura, misztikus hangulatú sztori. A második évadba végül csak belekóstoltam, nem folytattam.



Tavaly télen fedeztem fel magamnak, hogy Durrellékről is készült sorozat, és bár elég szabadon kezeli a Gerry által megírt könyvek történetét, mégis egy igazán szórakoztató, vidám, bolondos sorozatot sikerült keríteni az állati és emberi csudabogarak köré Korfun, úgy, hogy mégis megmaradt a drámai vonal is.



A legfrissebb könyves /sorozatnézésem egyébként a Big Little Lies (Hatalmas kis hazugságok), de egyelőre egyetlen részig jutottam csak. :) A könyvet nagyon csíptem, és fogok majd külön írni a filmről is, ha végignéztem az évadot.


És most jöjjön néhány lista! 

Könyvből készül sorozatok közül még nem láttam, de érdekel (kiegészülhet még, ha ajánlotok jókat. ;): 

Az új Anne sorozat (Anne with an E
Terror (Dan Simmons)
The Handmaid's Tale - a könyvet nem szerettem, de mégis kíváncsi vagyok rá kicsit.
Agatha Raisin - csak az első részt láttam korábban, de egészen jó volt az adaptáció
Az új, BBC verzió Philip Pullman Az Úr sötét anyagai (His Dark Materials) trilógiájából

Nem könyves sorozatok, ami érdekelnek: 

Pushing Daisies
TheYoung Pope
Downton Abbey

Jelenet a Downton Abbey-ből.

Nem könyves sorozatok, amiket az elmúlt egy év során néztem, és kedveltem:


This is Us
Csengetett, Mylord? (Ivy!!! :D )

A This is Us szereplőgárdája.

Sorozatok, amik nem érdekelnek (vegyesen könyves és nem könyves): 

Twin Peaks
Thirteen Reasons Why
Stranger Things
The Walking Dead
Outlander
Once Upon a Time

A témához lehet csatlakozni poszttal, vagy csak ajánljatok egy jó sorozatot (vagy többet!)! :) Ha posztoltok, szóljatok nekem, vagy bármely más témázónak, és belinkelünk titeket is!

A többiek sorozatajánlója:

Anett, Dóri, Zenka, Nima, Anaria,

Utóvéd (később csatlakozók):

Bea

15 megjegyzés:

  1. A tévénézés hőskorából nekem még a Barátok közt volt amit szerettem, nem tudom hány évig néztem, de amikor már sok új karakter jött akkor abbahagytam :D

    Ezeket a sorozatokat nagyon ajánlom neked: Anne, Dowton Abbey, Agatha Raisin, Stranger Things, Once upon a time ;) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a Barátok közt is megvolt, és valószínűleg én is valahol ott hagytam abba, ahol te (talán 2015 környékén?). Szerintem sok minden változott rossz irányba a rendezőváltással. Már nem követem jó ideje, de régen tényleg szerettem nézni napról napra. :)

      Hú, a Stranger Thingsről már lebeszéltetek, talán Amadea kampányolt ellene legjobban? Mármint csak az ellen, hogy én nézzem. A trailere alapján is nagyon nem-nem számomra. :D De Anne, Downton meg Agatha Raisin jöhetnek még. ;) Köszi! :)

      Törlés
  2. Jesszusom, na, ha én leírom, miket szerettem gyerekként, kb. senki se fogja tudni, miről van szó. :D

    Hú, rettenetesen hosszan kellene sorolnom, hogy mi az azonos, és mi nem, szóval, csak párat. :D Trónok harca, A szolgálólány meséje határozottan nem. Strike, Anne határozottan igen. A Downton Abbeyt én is javaslom. :) A Once Upon A Time-ot én nagyon szerettem, de szerintem neked nem jönne be.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogynem, ki vele! :D

      Szerintem túl elvontan fantasy-s a Once Upon a Time... Nem vonz igazán. Néha elcsíptem tévében is, de sosem ragasztott oda a képernyőhöz. Rumpelstiltskin érdekes lehet benne, de csak miatta nem fogom nézni. :)
      Downton Abbey nézés mindenképp lesz! :)

      Törlés
  3. Úh, a Terrort én is nézni szeretném, meg az Anne-t is, és persze majd a Rowling Strike-ját is, de előbb a könyvet. Tényleg voltak trendek a sorozatokban, én a brazil szappanoperákat is imádtam, de néztem kórházas,orvosost is anno sokat. A Twin Peakset elkezdtem, de az első évad után nem folytattam, nekem nem tetszett sajnos :( A Wayward Pinest sem folytattuk, mert béna volt a második évad. Kéne arról is írni egy posztot, hogy miket kaszáltunk el az elmúlt évekban :D Abból is lenne néhány!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, rengeteg volt a brazil szappan, most meg a törökök mennek - csak már nem tévézünk. :D (meg nincs leckeírás se, ami elől a tévébe kéne menekülni :D)
      Én is elkaszáltam már pár sorit, pl a Dextert is. Engem nem rántott be.

      Törlés
    2. A Dextert én se néztem végig, és a Dr. Houset, Vészhelyzetet, Grace Klinikát se. Lehet, hogy egyszer majd végigdarálom őket, de valahogy nem kaptak el annyira, hogy sokáig fenntartsák az érdeklődésemet. Szintén kaszáltam a Hannibált, a The Walking Deadet (bár lehet, hogy egyszer befejezem) Wayneward Pinest és még kitudja hányat, csak nem jegyeztem meg őket :)

      Törlés
    3. Nekem a Dexter nem tetszett eléggé egy második rész megnézéséhez sem sajna. :/ A Vészhelyzet a legjobb ezek közül, bár a Grace klinikát is kedveltem nagyon, de csak az első néhány évadot néztem szerintem (nem emlékszem pontosan). House-ra egy időben ráuntam kicsit. De ott is vannak jó kis drámák a karakterek közt.

      Törlés
    4. A Dexterből én is csak egy részt bírtam. A Vészhelyzet nagy sláger volt anno, de nem néztem végig az összes évadot, House nekem túl komor volt, a Grace Klinikába meg bele sem kezdtem.

      Állítólag a török sorozatok között is vannak jók, de az ilyen Szulejmán félékbe nem kezdek, az biztos. Lehet, hogy valami mai korban játszódó krimibe esetleg érdemes lenne belenézni.

      Törlés
    5. Pacsi! :D
      A Vészhelyzeten mindenki függött keddenként... és milyen soká! Szerintem jól voltak a későbbi évadok is, amikor a nagy nevek kifutottak - Green, Benton, Ross - és jöttek helyettük mások. Abby és Kovac szerelme Sam néha idegesített, de voltak nagy drámák azért ott is. Amikor Cartert megtámadta az egyik beteg, hú, hát megfagyott a vér az ereimben teljesen. :O

      A török sorozatokkal bizalmatlan vagyok, de tény és való, meg sem próbáltam egyiket sem, lehetséges, hogy van köztük nézhető.

      Törlés
  4. downton abbey és young pope - nézzed!
    meg a terrort is, de azt én csak jared harris miatt néztem meg, nekem annyira a könyvbeli élmények voltak az igaziak.

    a once upon szerintem se fog neked tetszeni, nyúlik, mint a rétestészta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Oksa! :D
      És a Terrort érdemes lenne olvasnom is szerinted (előtte)?
      Sikeresen lebeszéltek a Once Uponról, de amúgy se érdekelt volna. :D

      Törlés
    2. a terror nagyon jó könyvben. elég naturalista, ahogy utána olvastam, szinte totál hűen követi a valódi eseményeket. nyilván, amikről nem tudunk, azt kiegészítette, de belegondolva olyan nagyon másként nem történhetett. és közben regényes az egész, nem száraz, és nem útikönyv szerű.
      én mindenképpen a könyvvel kezdeném.

      Törlés
  5. Tényleg a young pope-ot én is akarom nézni.

    A dowton abbey biztos bejönne. Ja és én nem is tudtam, hogy van új verzió az Úr sötét anyagai -ból, ennek nagyon örülök.

    Úgy látom, csak én nem vagyok Sherlcok fan :D. Viszont várólistás nálam a Strike. A télen szerintem meg is nézem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nézzünk akkor Young Pope-ot! :D

      Hát még nincs új verzió, csak lesz/csinálják. :) De biztos jobb lesz, mint amit mozivásznon kihoztak belőle. :))

      Az úúgy volt, hogy én sem vagyok (voltam?) Sherock fan. Rohadtul semmit nem tudtam a nyomozóról azon kívül, hogy Arthur Conan Doyle álmodta életre, és hogy Dr. Watson a társa. :) Semmi Sherockos nem érdekelt soha, se sorozat, se film, se könyv. Külső nyomásra néztem meg ezt a BBC-s Cumberbatches változatot, és itt is kellett idő az akklimatizálódáshoz, de most már beleszerettem! :D ♥ De mondjuk ettől függeltenül úgy érzem csak ebbe a verzióba szerettem bele, a Robert Downey Jr. féle Sherlock pl ugyanúgy nem érdekel.

      Törlés